Литва надає Україні до €700 мільйонів допомоги

Литва надає Україні до €700 мільйонів допомоги

Укрінформ
Обсяг допомоги Україні з боку Литви в абсолютних показниках може сягати близько 600-700 млн євро.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомила прем’єр-міністр Литви Інґріда Шимоніте.

«Обсяг наданої підтримки може становити десь від 600 до 700 млн євро. Але в підрахунку є певна складність, особливо коли йдеться про військову допомогу, що складає близько третини від загальної суми», – зазначила Шимоніте.

Глава литовського уряду зазначила, що у багатьох випадках йшлося про боєприпаси чи військову техніку, яка вже була у використанні, особливо на початку повномасштабного вторгнення. «Тоді ми відразу подумали: «Що ми можемо дати прямо зараз?» Отже, ми перевірили наші запаси і віддали вам все, що могли. Але як оцінити ці ресурси? Чи за бухгалтерськими документами, чи за залишковою вартістю, чи за вартістю їхньої заміни? Тому суми тут не головне. Справді, є речі, які можна легко оцінити, як-от гроші, перераховані Світовому банку чи Національному банку України, ресурси на підтримку переселенців чи якісь інші проєкти, наприклад Фонд для українських біженців, які зараз перебувають у Литві», – пояснила прем’єр.

Читайте також: Прем'єрка Литви: Допомога енергосистемі України така ж важлива, як і допомога зброєю

Вона переконана, що не варто «змагатися» з іншими країнами, аби довести, що Литва щось робить «більше або краще». «Справа в тому, що все, що ми можемо дати Україні сьогодні, ми даємо», – підкреслила Шимоніте.

Як повідомлялося, уряд Литви на засіданні в середу затвердив свою частку – гарантію на 13 млн євро – для Європейської комісії, яка потрібна для колективного надання допомоги Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-