Турбота про українських дітей має стати пріоритетом Ради Європи - Міятович

Турбота про українських дітей має стати пріоритетом Ради Європи - Міятович

Укрінформ
Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович переконана, що захист і підтримка постраждалих від війни в Україні дітей має бути першочерговим завданням для членів цієї організації.

Про це Міятович заявила напередодні Всесвітнього дня дитини, який відзначається 20 листопада, передає Укрінформ.

Єврокомісар зазначила, що члени Ради Європи повинні подвоїти зусилля, аби захистити та підтримати дітей, які страждають від жорстокої війни росії проти України.

За її словами, з 24 лютого Європа безперервно отримує повідомлення про те, що діти гинуть, дістають поранень, залишаються сиротами внаслідок невибіркових або цілеспрямованих нападів на цивільне населення в Україні. Бомбардування з боку росії змушують дітей та їхні родини ховатися у холодних підвалах без доступу до найелементарніших потреб. Окрім того, мільйони дітей стали вимушеними переселенцями, а багато з них були розлучені зі своїми близькими.

“Я закликаю всі країни Ради Європи зробити турботу про долю всіх дітей-жертв цієї війни своїм пріоритетом”, - наголосила Міятович.

Читайте також: росія вбила в Україні вже 433 дитини

Вона вказала, що це потребує збільшення гуманітарної допомоги населенню України протягом зими. Ідеться про довгострокове та стабільне забезпечення гідного житла, медичної допомоги, освіти й інших базових потреб для дітей та їхніх сімей, яким ще зарано безпечно повертатися додому. Діти, які тікають від війни, також мають бути захищені від торгівлі людьми, експлуатації та сексуального насильства, де б вони не були, підкреслила посадовиця.

Міятович також наголосила на “новому й особливо жахливому” впливі війни на українських дітей: примусовому переміщенні до росії. “Після законодавчих змін, спрямованих на спрощення надання громадянства рф українським дітям, деякі з них були усиновлені в росії, що виглядає як навмисна експлуатація уразливості цих дітей”, - зазначила єврокомісар.

Читайте також: Лубінець: Найпоширеніші злочини рф проти українських дітей - незаконна депортація та всиновлення

Представниця Ради Європи нагадала директиви ЮНІСЕФ про те, що діти, розлучені з батьками під час надзвичайної гуманітарної ситуації, не можуть вважатися сиротами та не підлягають усиновленню. До того ж примусове переміщення підопічних осіб з тимчасово окупованої території на територію держави-окупанта заборонено статтею 49 Четвертої Женевської конвенції, а стаття 50 цього ж таки документа забороняє зміну особистого статусу дітей, у тому числі громадянства.

“Поширені та систематичні порушення прав дітей в умовах війни в Україні, в тому числі навмисні дії, котрі можуть бути кваліфіковані як воєнні злочини та злочини проти людяності, мають бути припинені, а винні мусять нести повну відповідальність. Держави Ради Європи повинні підтримувати всі зусилля, спрямовані на пошук і возз’єднання всіх українських дітей, які були розлучені зі своїми сім’ями чи опікунами, повністю враховуючи інтереси дитини”, - наголосила комісар РЄ з прав людини.

Читайте також: У Мінреінтеграції надали поради, що робити у випадку депортації росіянами дитини

Як повідомляв Укрінформ, 16 листопада заступник начальника Управління ювенальної превенції Національної поліції Ярослав Шанько заявив, що за даними національного інформаційного бюро, на територію російської федерації було незаконно депортовано 11 129 дітей, з них повернуто 103 дитини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-