ЄС має бути готовим прийняти більше українців напередодні зими – єврокомісар

ЄС має бути готовим прийняти більше українців напередодні зими – єврокомісар

Укрінформ
Ситуація в Україні швидко розвивається, тож країни ЄС мають бути готовими до збільшення притоку українців, особливо із наближенням зими, щоб надати їм необхідне піклування.

Про це у Люксембурзі перед початком Ради міністрів ЄС із юстиції та внутрішніх справ заявила єврокомісар із внутрішніх справ Йлва Йоганссон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми матимемо нагоду обговорити Україну - те що відбувається просто зараз, як ми можемо продовжувати нашу підтримку, бути готовими прийняти в Європі більше українців, якщо це буде необхідним. Ми також говоритимемо про можливість продовження тимчасового захисту, принаймні, до березня 2024 року, і, безумовно, як надати допомогу українцям, які хочуть повернутися. Ми маємо бути готовими до різних сценаріїв, коли йдеться про Україну, тому що речі змінюються просто зараз, мірою того, як ми з вами говоримо», - сказала єврокомісар під час підходу до преси.

Вона зауважила, що ЄС буде допомагати країнам, де спостерігається збільшення кількості українців, що прибувають із наближенням зими. Єврокомісія вживатиме додаткові заходи для того, щоб регулювати міграційні потоки в країнах, які відчувають міграційний тиск. Наприклад, в Австрію наразі багато громадян Індії прибувають у пошуку притулку, в Бельгію прибувають великі групи громадян Бурунді, які також шукають притулку. Багато з цих людей мають бути повернуті в країни походження.

«Існує різниця у поводженні з біженцями, тому що до них застосовується різне законодавство. Директива тимчасового захисту була прийнята саме для того, щоб захистити процедуру надання притулку, тож ця система не перевантажена прибуттям українців. Це більш швидкий процес, і ми не бачимо тиску на систему надання притулку, хоча маємо справу з мільйонами українців. Тож є певна різниця між людьми, які наразі прибувають в ЄС, рятуючись від війни в Україні, та тими, хто є «нормальними» пошукувачами притулку», - наголосила Йоганссон.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо ставлення ЄС до росіян, які тікають від військового призову, єврокомісар зауважила, що на цих людей поширюються звичайні правила з надання притулку, як і для громадян будь-яких інших третіх країн.

«Не буде якогось особливого поводження з росіянами. Всі люди мають право подавати на отримання притулку, і ми маємо спільні стандарти у поводженні з такими заявками… Ми не будемо змінювати законодавство спеціально для росіян. Ми поводимося з росіянами точно так, як ми поводимося з усіма іншими громадянами третіх краї., і це саме те, що ми маємо робити», - наголосила єврокомісар.

Читайте також: Данілов спростував фейк, що за два дні рф пошкодила близько 30% енергетичної інфраструктури України

Як повідомлялося, після початку російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року Європейський Союз вперше у власній історії активував так звану Директиву тимчасового захисту, яка надає людям, що рятуються від війни в Україні на території ЄС, переважно, жінкам та дітям, соціальний захист, право на медичне обслуговування, доступ до освіти та до системи працевлаштування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-