Делегація МЗС Латвії відвідала Чернігівщину - говорили про відновлення області

Делегація МЗС Латвії відвідала Чернігівщину - говорили про відновлення області

Фото
Укрінформ
Парламентський секретар МЗС Латвії Занда Калніня-Лукашевиця 7 вересня відвідала Чернігівську область, де зустрілася з керівництвом та жителями регіону, а також обговорила участь Латвії у відновленні області, найнагальніших потребах у допомозі.

Про це повідомила Укрінформу пресслужба зовнішньополітичного відомства Латвії.

У ході зустрічі з обласним та міським керівництвом, головою Чернігівської ОВА В'ячеславом Чаусом, мером Чернігова Владиславом Атрошенком, мером Ніжина Олександром Кодолою, Калніня-Лукашевиця поінформувала їх про ухвалене Кабміном Латвії рішення від 6 вересня надати підтримку реконструкції Чернігівської області.

Чаус подякував за підтримку, надану урядом і народом Латвії - як у напрямку гуманітарної допомоги в Україні, так і розміщення українських сімей у Латвії. Далі пріоритетом відновлення він назвав цивільне житло (90% пошкоджень завдано агресором цивільній інфраструктурі). Також Чаус зазначив, що важливо відновити економіку України, тому необхідна підтримка для поновлення бізнесу та створення робочих місць, особливо у харчовій, машинобудівній, легкій промисловості та у сфері інформаційних технологій.

Читайте також: Країни Балтії закликають ООН розслідувати депортації українців до рф

Мер Чернігова Владислав Атрошенко представив дані щодо завданих місту збитків. Мер Ніжина Олександр Кодола описав ситуацію у місті та висловив подяку за підтримку, надану Латвією.

У свою чергу, Калніня-Лукашевиця наголосила, що Латвія докладе всіх зусиль, щоб підтримати Чернігівщину вже цього року, особливо у підготовці до зими, при цьому ретельно оцінять усі потреби для термінових відновлювальних робіт в області. Парламентський секретар зазначила, що Латвія планує використовувати фінансування стратегічно, у тому числі як каталізатор у залученні зовнішнього фінансування та налагодженні співпраці з іншими донорами.

Адміністрація області показала звірства, скоєні росією: зруйновані багатоквартирні будинки та соціальні центри, стадіон у центрі Чернігова, а також руйнування у селі Ягідне, мешканці якого під час російської окупації майже на місяць було ув'язнені у шкільному підвалі.

Калніня-Лукашевиця зустрілася в Ягідному з головою Іванівської громади та людьми, які пережили російську окупацію. Їй показали підвал, де в нелюдських умовах утримувалися понад 300 осіб, включаючи немовлят та людей похилого віку. При цьому російські солдати катували та вбивали мирних жителів.

Читайте також: На Сумщині ремонтують автодорогу Конотоп – Вирівка – Присейм’я

«Просто перебуваючи недовго в цьому підвалі і слухаючи розповіді тих, хто вижив, ми, здається, на мить зазирнули в пекло. Немає слів, щоб описати той жах, який довелося пережити тут. При цьому сила і сила духу кожного, хто вижив, варті захоплення. Ми хочемо допомогти відновити це село і знову побачити його сповненим життям… і ми сподіваємося, що найближчим часом знайдемо можливість залучити допомогу з Латвії», - сказала парламентський секретар голові громади та місцевим жителям.

Як повідомляв раніше Укрінформ, 6 вересня на засіданні Кабінету міністрів Латвії було затверджено інформаційну доповідь «Участь Латвії у відновленні України», підготовлену Міністерством закордонних справ країни.

24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють та бомбардують міста та села України, вбивають мирне населення. Демократичні країни запроваджують санкції проти агресора та одночасно підтримують Україну.

Фото: В'ячеслав Чаус, Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-