Швейцарія сподівається на продовження її ініціативи з відбудови України

Швейцарія сподівається на продовження її ініціативи з відбудови України

Укрінформ
Швейцарія стала державою, де було закладено підвалини процесу відновлення України, цей процес має бути продовжений.

Про за заявив президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс на другому саміті Кримської платформи 23 серпня, передає Укрінформ.

Кассіс зазначив, що в швейцарському Лугано було започатковано процес відновлення України, було прийнято декларацію та принципи, «що дає надію населенню окупованих територій, у тому числі, Криму».

«Ми прагнемо відновлення безпечного, процвітаючого та сталого майбутнього у вільній Україні. Зобов’язання британських і німецьких партнерів продовжити (конференції) в 2023 і 2024 роках є чудовим сигналом. Ми стоїмо на боці України», - заявив Кассіс, який є також міністром закордонних справ своєї держави.

Політик зазначив, що Швейцарія найсуворішим чином засуджує російську агресію і закликає до невідкладного виведення російських військ з території України. Суверенітет і територіальна цілісність України мають бути відновлені негайно, підкреслив Кассіс.

Читайте також: Берлін проведе в жовтні конференцію з відбудови України

Водночас президент висловив стурбованість через повідомлення міжнародних організацій, зокрема, УВКПЛ ООН про звірства на окупованих російською армією територіях і порушення прав затриманих осіб.

«Як сторона-окупант у Криму, а наразі і на сході та півдні України, росія має дотримуватися міжнародного гуманітарного права та прав людини», - підкреслив він.

Водночас президент закликав «усі сторони» поважати міжнародне гуманітарне право.

Швейцарія, нагадав він, є учасником Кримської платформи з моменту її започаткування та дотримується політики невизнання окупації. Нейтральна Швейцарія також запровадила санкції проти росії.

Читайте також: Принц Ліхтенштейну пообіцяв докласти зусиль, щоб рф відповіла за злочини в Україні

Як повідомляв Укрінформ, другий саміт Кримської платформи проходить 23 серпня в онлайн-форматі з міркувань безпеки через постійні обстріли українських міст армією рф. Участь у заході беруть 60 країн і міжнародних організацій, серед них близько 40 – на рівні президентів та прем’єр-міністрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-