Перша леді Литви розповіла про перспективи розвитку Українського центру у Вільнюсі

Перша леді Литви розповіла про перспективи розвитку Українського центру у Вільнюсі

Укрінформ
Український центр у Вільнюсі, який вже півтора місяця працює для вимушених переселенців, розвивається та з часом виконуватиме і функції хабу для дослідження стратегічних проблем.

Про це перша леді Литви Діана Науседене розповіла під час Другого міжнародного саміту перших леді та джентльменів у Києві, передає Укрінформ.

«Ми вважаємо, що відкриття Українського центру на вулиці Тараса Шевченка у Вільнюсі – це дуже потужний прорив... Він перетворився на відкритий простір, який стає справжньою домівкою для українців. Безпечний постійний притулок в іноземній країні, де вони можуть отримати культурну, суспільну та іншу допомогу, де проводяться різноманітні заходи», - сказала Науседене.

Читайте також: У Литві для українських школярів та вчителів розробили дві моделі навчання - Науседене

За її словами, в Центрі українці мають доступ до сучасної бібліотеки, комп’ютерів, можуть отримувати інформаційні та дорадчі послуги. Причому це все адаптоване для людей зі спеціальними потребами.

Перша леді Литви зазначила, що, постійно розвиваючись, Український центр у Вільнюсі реагуватиме на потреби української спільноти. Зокрема за підтримки наукових кіл, він може перетворитися в спеціалізований хаб для розгляду певних стратегічних аспектів. В такій якості УЦ може визначати різні проблеми на етапі їх виникнення, а також здійснювати пошук їх вирішень.

Запорукою таких перспектив розвитку Українського центру у Вільнюсі є те, що одним із його засновників є Університет Вітовта Великого. Це потужний науковий і освітній ресурс. Який до того ж має великий досвід співробітництва з литовською діаспорою за кордоном, а значить – інтеграційних процесів різних культур. В роботі УЦ, а також його розвитку бере участь і Посольство України у Литві.

Читайте також: ЗСУ зробили всіх нас трошки українцями - Діана Науседене

Перший у ЄС Український центр для громадян, які були вимушені виїхати з України, відкрився у Вільнюсі 11 червня. Культурний осередок був створений за ініціативою перших леді двох країн – Олени Зеленської та Діани Науседене. Приміщення для нього надав Університет Вітовта Великого.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні за ініціативи дружини Президента Олени Зеленської відбувається Другий міжнародний саміт перших леді та джентльменів. На заході обговорювалося повоєнне майбутнє України та світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-