У Литві для українських школярів та вчителів розробили дві моделі навчання - Науседене

У Литві для українських школярів та вчителів розробили дві моделі навчання - Науседене

Укрінформ
Перша леді Литви Діана Науседене розповіла, що Литва прийняла приблизно 22 тисячі українських дітей; адаптуватися в країні їм допомагають 500 українських викладачів. При цьому до початку нового навчального року для них підготовлено дві моделі навчання.

Про це Науседене сказала під час Другого міжнародного саміту перших леді та джентльменів у Києві, передає Укрінформ.

«Від початку війни Литва прийняла приблизно 22 тисячі українських дітей. Ми намагалися ставитися до них так само, як до інших дітей в Литві. Кожен з них мав можливість вивчати українську мову, літературу та історію. Крім того, деякі діти поступили до освітніх закладів, але при цьому продовжували навчатися дистанційно в Україні. Викладачі, які прибули разом з дітьми, допомагають дітям інтегруватися до освітніх закладів. Вже 500 викладачів працюють в литовських школах», - сказала Науседене.

Вона підкреслила, що Литва зосередила особливу увагу на забезпеченні українських потреб дітей з переміщених родин. Зокрема, працюють українські бібліотеки, проводяться різні заходи, кінофестивалі, все це - безкоштовно для українських громадян, які прибули до Литви.

Перша леді Литви також розказала, що під час підготовки до нового шкільного року, маючи обмежені ресурси, в країні шукали належний баланс між якісною освітою, безперервністю освітнього процесу, з одного боку, а з іншого – забезпеченням захисту української самобутності.

Читайте також: ЗСУ зробили всіх нас трошки українцями - Діана Науседене

Відповідно існують дві моделі навчання. Перша - діти, родини яких планують повернутися до України за першої можливості, від початку нового навчального року можуть навчатися дистанційно за українським навчальним планом. При цьому вони отримають в Литві освітню допомогу, і зможуть вивчати литовську мову та інші предмети.

Друга - ті українські родини, які «вирішили прив’язати своє майбутнє до Литви», навчатимуться в литовських школах литовською мовою. «Втім, вони матимуть можливість вивчати свою рідну мову і отримувати знання про історію та культуру України», - підкреслила Насуедене.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні за ініціативи дружини Президента Олени Зеленської відбувається Другий міжнародний саміт перших леді та джентльменів. На заході обговорюється повоєнне майбутнє України та світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-