Фон дер Ляєн — про відбудову України: ніколи ми не поставали перед таким колосальним викликом

Фон дер Ляєн — про відбудову України: ніколи ми не поставали перед таким колосальним викликом

Укрінформ
Відновлення України після руйнівної російської агресії є колосальним та безпрецедентним завданням, виконання якого потребує об’єднання та консолідації найкращих і найяскравіших сил світу.

Про це сьогодні у Страсбурзі під час виступу на пленарному засіданні Європарламенту в ході презентації пріоритетів Чеського Головування в ЄС сказала президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо зібрати все найкраще та найяскравіше для відновлення України. Саме тому разом із Німецьким головуванням у G7 скличемо конференцію високого рівня після літа. Тому що знаємо: ніколи раніше ми не поставали перед настільки колосальним викликом у сфері відбудови. Тож ми маємо кликати на борт всіх», - зауважила президент Єврокомісії.

Вона додала, що девіз Чеського Головування в ЄС, – «Європа як завдання: переосмислити, відбудувати, відновити енергію», - включає слово «відбудувати», що відразу спрямовує увагу до завдань з відновлення України, принципи якого щойно були визначені під час міжнародної конференції по Україні в швейцарському місті Лугано.

«Ми бачили вражаючу презентацію зусиль з відбудови України. Представники більш ніж з 40 країн та організацій погодилися навколо принципів Лугано. Вони включають власність України (щодо процесів відновлення – ред.), концентрацію на реформах, прозорість, відповідальність, верховенство права, демократичне залучення, гендерну рівність, інклюзивність та стабільність. Я думаю, що це хороші принципи. Зараз ми маємо наповнити їх життям», - сказала президент Єврокомісії.

Звертаючись до депутатів Європейського парламенту, вона нагадала, що саме у його стінах вперше пролунав заклик надати Україні європейську перспективу. Ця ідея мала результатом історичне рішення Європейської ради надати Україні статус країни-кандидата.

«Я думаю, що ми всі можемо пишатися цим, тому що це був момент нашої єдності. Ми зробили точно те, про що колись говорив Вацлав Гавел, - не є шкодою подальше об’єднання частин Європи, шкодою у довгостроковій перспективі буде, якщо Європа не буде розширюватися. Зараз ці слова звучать як пророцтво», - підкреслила Урсула фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що ті картини, коли мирні українці виходили з національними прапорами проти озброєних російських загарбників, нагадали події у Празі у 1968 році, коли мирні демонстранти вийшли на вулиці чеської столиці проти радянських танків. Саме тому, за словами Урсули фон дер Ляєн, саме чеське головування, представники країни, що постраждала від тоталітаризму та точно знає справжню ціну свободи й демократії, найкраще відповідатиме завданням, що постають перед Європейським Союзом.

«В той час, як у ці дні ми працюємо для того, щоб допомогти Україні виграти у цій війні, ми маємо також забезпечити, щоб Україна вигравала мир, і це точно відбудеться», - додала Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також: Платформа відновлення України поєднає реформи та інвестиції – фон дер Ляєн

Як повідомлялося, з 1 липня Головування в ЄС прийняла на себе Чеська Республіка, одним з пріоритетів діяльності якої на наступні пів року є зусилля з відновлення України.

На початку цього тижня у швейцарському місті Лугано відбулася міжнародна конференція з відбудови України. Вона визначила головні принципи створення та діяльності Платформи відновлення України, що буде відкритою для всіх держав, установ та осіб, яким небайдужа доля України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-