У Гданську біля консульства росії відкрили сквер імені Героїчного Маріуполя

У Гданську біля консульства росії відкрили сквер імені Героїчного Маріуполя

Фото
Укрінформ
У п’ятницю в Гданську неподалік генконсульства росії відбулася урочиста церемонія відкриття скверу імені Героїчного Маріуполя.

У ній взяли участь мери Гданська, Гдині, Сопота та Варшави, влада Поморського воєводства, представники консульства України у Гданську, українська громада Польщі, передає кореспондент Укрінформу.

Під час церемонії мер Гданська Александра Дулькевич підкреслила, що вибір місця був невипадковим, оскільки 200 метрів від скверу розташоване генконсульство росії.

“Сьогодні ми зібралися тут не тільки тому, щоб віддати честь героїчним захисникам Маріуполя, всьому місту, але також і для того, щоб активно кожного дня робити все можливе, щоб припинилася російська агресія і щоб ми разом з українськими братами і сестрами допомагали їм відбудовувати незалежну, вільну і демократичну країну, яка, я сподіваюся, незабаром стане членом Європейської спільноти”,- підкреслила Дулькевич.

Читайте також: Центр підтримки переселенців «Я – Маріуполь» відкрили у Калуші

Вона зауважила, що Гданськ і Маріуполь з 2014 року є містами-побратимами. Мер міста підкреслила, що це українське місто було і є прикладом позитивних змін, які втілювалися в Україні у питаннях боротьби з корупцією, реалізацією різних прозорих локальних ініціатив.

У рамках урочистої церемонії відкрито виставку під назвою “Маріуполь – героїчне місто”, яку підготував Національний музей історії України в Другій світовій війні та музей Гданська. Дулькевич підкреслила, що на світлинах з виставки усіх можуть побачити, як розвивалося місто і що з містом зараз зробив російський агресор.

Консул України у Гданську Олександр Плодистий підкреслив, що він бере участь у події, на якій ніколи не хотів би бути, оскільки російські варвари знищили місто. Він наголосив, що більша частина жителів міста втекли від війни, дуже багато було вбитих російським агресором, однак багато маріупольців все ще залишається там, оскільки їх не випускають росіяни, і які не мають що їсти та пити. Плодистий подякував Польщі за допомогу і підтримку Україні, яка зазнає агресії з бору росії.

Читайте також: Ворог планує на зиму поселити маріупольців у школах та дитсадках, а топити тепловими гарматами

На завершення урочистої церемонії українські співаки виконали пісню “Місто Марії”, присвячену захисникам Маріуполя.

У Гданську відкрили сквер імені Героїчного Маріуполя / Фото: Dominik Paszliński/gdansk.pl

Як інформувало агентство, Міська рада Гданська наприкінці квітня прийняла рішення про присвоєння одному зі скверів міста назву Героїчного Маріуполя.

Читайте також: У Маріуполі знайшли ще одну братську могилу – у ній понад 100 тіл

Як повідомлялося, від початку російської агресії проти України у Польщі вже з’явилися публічні місця, які перейменовано на честь українського опору російським загарбникам. Зокрема, на початку квітня міська рада Познані прийняла рішення про надання одному зі скверів міста назви Захисників України 2022 року. Своєю чергою влада у Кракові в середині квітня прийняла рішення назвати один із міських скверів іменем Вільної України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-