«Бухарестська дев’ятка» вимагає від росії вивести війська з України

«Бухарестська дев’ятка» вимагає від росії вивести війська з України

Декларація
Укрінформ
Лідери «Бухарестської дев’ятки» (B9) закликали росію вивести її війська з території України та визнати свою відповідальність за воєнні злочини і звірства на українській території. Вони підтримали європейські прагнення України і задекларували подальшу підтримку Києва.

Про це йдеться в декларації, ухваленій за результатами зустрічі президентів B9 в п’ятницю у Бухаресті, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми закликаємо росію змінити свою агресивну поведінку, вивести свої війська з міжнародно визнаної території України, визнати відповідальність за воєнні злочини та звірства та почати діяти у рамках міжнародного права», - йдеться у спільній декларації.

Президенти рішуче засудили «неспровоковану та нічим не виправдану» агресію росії проти України, за участі Білорусі та з використанням акваторії Чорного моря, що спричинило «одну з найсерйозніших безпекових криз в Європі упродовж десятиліть».

Лідери B9 висловили співчуття з приводу величезних людських страждань та руйнувань в Україні і «зобов’язалися притягнути до відповідальності всіх винних у воєнних злочинах та звірствах».

Президенти підтримали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

«Ми підкреслили нашу постійну підтримку євроатлантичним прагненням України. Ми також підтримуємо інтеграцію України до ЄС. Ми налаштовані продовжувати та посилювати нашу допомогу Україні, оскільки сильна та демократична Україна важлива для безпеки та стабільності в Європі», - наголосили в декларації лідери «Бухарестської дев’ятки».

Президенти підкреслили, що нова Стратегічна концепція НАТО, яку буде прийнято на майбутньому саміті Альянсу в Мадриді, повинна визначати росію як «найбільш значущу та пряму загрозу євроатлантичній безпеці».

Вони підкреслили, що НАТО має зберегти політику «відкритих дверей». Президенти B9 також привітали рішення Швеції та Фінляндії стати членами НАТО.

Читайте також: Ідеологія «русского міра» є злочинною - Моравецький

Як повідомлялось, формат В9, або «Бухарестська дев’ятка», який був створений за ініціативи президентів Румунії та Польщі в листопаді 2015 року, охоплює країни східного флангу НАТО. Окрім цих двох країн, до В9 належать Болгарія, Угорщина, Словаччина, Чехія, Литва, Латвія, Естонія.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф путін оголосив війну Україні та розпочав масштабне вторгнення.

Фото: president.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-