Єврокомісія виділила €25 мільйонів на підтримку українських дослідників, які опинилися у ЄС

Єврокомісія виділила €25 мільйонів на підтримку українських дослідників, які опинилися у ЄС

Укрінформ
Європейська Комісія виділила 25 мільйонів євро для програми підтримки українських дослідників та пошукувачів наукових ступенів, що були вимушені залишити Україну через російську агресію.

Про це сьогодні у Брюсселі під час брифінгу для преси повідомила речниця Європейської Комісії з питань освіти, молоді, спорту та культури Соня Господінова (Sonya Gospodinova), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Єврокомісія нарощує підтримку для українських дослідників, що були переміщені (внаслідок російської агресії – ред.), коштом започаткування нової схеми в контексті Програми дій Марії Складовської-Кюрі (Marie Skłodowska-Curie Actions), що є ключовою програмою ЄС для докторської та постдокторської освіти. Із загальним бюджетом у 25 мільйонів євро ця схема, що має назву «MSCA4Ukraine», надасть цим людям можливість продовжити академічну діяльність в Європейському Союзі та у країнах, що є асоційованими із програмою ЄС Horizon Europe», - зауважила речниця Єврокомісії.

Вона наголосила на тому, що запропонована схема підтримки наукової діяльності є частиною відповіді ЄС на російське вторгнення в Україну та на необхідність швидкої підтримки для дослідників з-поміж переміщених осіб. Такі зусилля, за її словами, дозволять українським вченим продовжувати роботу в Європі та допоможуть зберегти українську систему досліджень та інновацій.

Читайте також: Єврокомісія випустить боргові папери для фінансової підтримки України - ЗМІ

Речниця уточнила, що програма «MSCA4Ukraine» стала можливою після забезпечення відповідного фінансування та внесення уточнень у програму Horizon Europe на період 2021-2022 років.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року росія розпочала пряме вторгнення в України та продовжила військову агресію, що почалася з 2014 року. Російські війська проводять масовані бомбардування та обстріли мирних українських міст та селищ, розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово окупованих територіях, що примусило мільйони українців, переважно жінок та дітей, шукати порятунок від російських обстрілів на території ЄС.

Країни ЄС вперше у власній історії активували так звану Директиву тимчасового захисту, яка надала українським біженцям право на проживання у європейських країнах, доступ до базових соціальних послуг, включаючи освіту та медичне обслуговування, а також право на працевлаштування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-