У Берліні створили власний «монумент» загиблим у Другій світовій українцям

У Берліні створили власний «монумент» загиблим у Другій світовій українцям

Фото
Укрінформ
Німецький Бундестаг досі не відреагував схвально на вимогу українців у Берліні створити місце вшанування пам’яті співвітчизників, які загинули у роки Другої світової війни, тож активісти зробили свій пам’ятник, хоча й тимчасовий.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

З’явилися меморіальна табличка у дворі колишньої будівлі для примусових робіт на Софієнштрассе в Берліні, до нього прийшли 8 квітня з квітами чимало українців.

«У Берліні немає монумента, присвяченого загиблим у Другій світовій війні українцям: меморіал радянським воїнам у Тіргатені остаточно втратив сенс для українців після початку повномасштабного вторгнення. Росія не має права привласнювати перемогу над нацизмом і криваву ціну, сплачену за неї Україною — і ми маємо про це заявити», - пояснили організатори акції – неурядова організація Vitsche.

У Берліні створили власний «монумент» загиблим у Другій світовій українцям/Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Тому у День пам‘яті та примирення, було створено власний монумент у дворі будівлі для примусових робіт.

На жаль, час його життя – всього один день. Але акція стала дуже символічною.

Створення справжнього монумента вже не перший рік вимагає посол України в Німеччині Андрій Мельник. 8 травня 2022 року він знову нагадав про це, виступаючи в Ландтазі землі Бранденбург. Він заклика законодавців зробити свій внесок у те, щоб Бундестаг затвердив меморіал убитим українцям у Берліні до кінця цього року.

Читайте також: У Берліні посол України взяв участь у покладанні вінків до Меморіалу в Тіргартені

«Це нарешті створило б гідний меморіал у федеральній столиці, де 150 тисяч українців (дані до війни, без урахування біженців, кількість яких уже сягає майже 400 тисяч – ред), які проживають у Німеччині, могли б оплакувати своїх земляків, які були вбиті нацистами», - заявив Мельник. За його словами, меморіал 8 мільйонам українських жертв нацистського режиму дозволить, зокрема, молодим людям у Німеччині отримати вичерпну інформацію про жахи минулого і таким чином допомогти запобігти їх повторенню в майбутньому. Це, додав дипломат, також було б важливою ознакою історичної відповідальності Німеччини перед Україною та значно сприяло б взаєморозумінню та примиренню.

Проти фашистської Німеччини в лавах Червоної армії воювали понад шість мільйонів українців, ще 250 тисяч – у військах союзників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-