G7 зобов’язалася підтримувати Україну до її перемоги та відновлення

G7 зобов’язалася підтримувати Україну до її перемоги та відновлення

Заява
Укрінформ
Глави держав «Групи семи» (G7) видали спільну заяву, у якій зобов’язалися продовжувати оборонну, економічну й гуманітарну підтримку України, посилювати тиск на росію та об’єднуватися задля перемоги свободи в Європі і світі.

Текст документа оприлюднений на офіційному сайті Білого дому в неділю, передає Укрінформ.

«Своїм вторгненням та діями в Україні ще з 2014 року Росія порушила міжнародний порядок, заснований на правилах, зокрема Статут ООН, створений після Другої світової війни, щоб позбавити наступні покоління лиха війни», - йдеться в заяві за підсумками віртуальної зустрічі лідерів «Сімки».

При цьому зазначається, що до перемовин долучився й Президент України Володимир Зеленський.

Читайте також: Шольц сказав про «урок 8 травня» та назвав переможця цієї війни

Лідери країн G7 запевнили його у «цілковитій солідарності й підтримці мужнього захисту Україною свого суверенітету й територіальної цілісності, а також її боротьби за мирне, процвітаюче й демократичне майбутнє в межах її міжнародно визнаних кордонів».

Зеленський, зі свого боку, підкреслив, що кінцевою метою України є забезпечення повного виведення сил рф з усієї території України та забезпечення її здатності захистити себе в майбутньому, а також подякував членам G7 за підтримку, зазначається в документі. Крім того, Зеленський наголосив, що Україна розраховує на своїх міжнародних партнерів у отриманні необхідної допомоги.

Читайте також: Угоду про вільну торгівлю між Україною та Канадою розширять найближчим часом

«Україна розпочала дискусії з міжнародними партнерами щодо механізмів безпеки для життєздатного післявоєнного мирного врегулювання. Україна залишається відданою тісній співпраці з членами G7 для підтримки макроекономічної стабільності України на тлі повномасштабного вторгнення Росії, масових руйнувань критичної інфраструктури та порушень традиційних судноплавних маршрутів для українського експорту»,- йдеться в документі.

Зі свого боку, лідери країн G7, запевнили президента Зеленського у «постійній готовності взяти на себе подальші зобов’язання, щоб допомогти Україні забезпечити її вільне й демократичне майбутнє, щоб Україна могла захистити себе зараз і стримувати майбутні акти агресії».

Читайте також: Подоляк прокоментував звернення путіна: росіянам потрібна масова психотерапія

З цією метою міжнародні партнери пообіцяли продовжити постійну військову допомогу ЗСУ, підтримку захисту України в кіберпросторі та в інформаційній сфері. «Ми й надалі підтримуватимемо Україну в посиленні її економічної та енергетичної безпеки», - наголошується також у заяві.

При цьому країни G7 пообіцяли ближчими тижнями посилити колективну короткострокову фінансову підтримку, щоб допомогти Україні подолати фінансові втрати й надати базові послуги своєму населенню, а також розробити варіанти з довгострокового відновлення та реконструкції. «Ми закликаємо всіх партнерів приєднатися до нашої підтримки українського народу та біженців, а також допомогти Україні відбудувати її майбутнє», - наголошується в документі.

Лідери G7 також заявили, що докладуть усіх зусиль, щоб притягнути до відповідальності президента путіна, архітекторів і спільників російської агресії, включно з режимом лукашенка в білорусі - відповідно до міжнародного права.

Читайте також: Санкції проти рф потрібно посилювати, поки вона не припинить війну - Зеленський

Країни «сімки» засудили спроби Росії замінити демократично обрану українську місцеву владу нелегітимними ставлениками. «Ми не визнаємо ці дії, які порушують суверенітет та територіальну цілісність України»,- підкреслюється в документі.

«Ми продовжимо протидіяти російській стратегії дезінформації, яка свідомо маніпулює світовою – в тому числі російською – громадськістю з надією приховати провину російського режиму в цій війні»,- зазначається в тексті.

Крім того, лідери країн G7 пообіцяли продовжити «серйозні й швидкі» економічні санкції проти режиму путіна; поступово відмовитися від російських енергоносіїв; заборонити росії доступ до ключових послуг; обмежувати можливості російських банків до світової фінансової системи; посилити кампанію тиску на фінансові еліти рф.

Читайте також: Зеленський: Нашого «Never again» вистачило на 77 років, зло відродилося знову

Окрему увагу лідери G7 звернули на загрозу глобальній продовольчій безпеці, яку створює війна путіна.

«Разом з ООН ми закликаємо росію припинити блокаду та будь-яку іншу діяльність, яка ще більше перешкоджає українському виробництву й експорту харчових продуктів, відповідно до її міжнародних зобов’язань», - наголошується в заяві.

Лідери провідних країн світу підкреслили, що продовжують стояти разом з Україною у непростий для неї час.

Читайте також: рф зазнає невдач на полі бою через брак досвіду оперативного командування — Міноборони Британії

«Ми залишаємося єдиними в нашій рішучості, щоб президент путін не здобув перемогу в його війні проти України. Ми зобов’язані – в пам’ять усіх, хто боровся за свободу у Другій світовій війні – продовжувати боротьбу за неї сьогодні, за народ України, Європи та світову спільноту»,- заявили лідери G7.

Фото: Твіттер Джо Байдена

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-