Чехія планує провести донорську конференцію з відновлення України

Чехія планує провести донорську конференцію з відновлення України

Укрінформ
Чехія, яка головуватиме в Раді ЄС в другому півріччі цього року, поставила питання допомоги Україні в пріоритети своєї політики та планує провести донорську конференцію.

Про це заявив міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Ліпавськи на Конференції донорів для допомоги Україні, передає Укрінформ.

Через війну в Україні та її майбутній вплив на геополітичну ситуацію Чехія змушена була переглянути свої пріоритети на головування, сказав міністр.

«Під час чеського президентства ми готові ініціювати всеосяжну програму для та з Україною зі стабілізації та реконструкції», - зазначив політик, додавши, що це стосуватиметься також підвищення кібербезпеки.

Читайте також: Міжнародні донори зібрали для України у Варшаві $6,5 мільярда

Він також анонсував плани, «якщо дозволить ситуація, провести донорську конференцію на підтримку програми відбудови, яка допоможе зібрати фінансові засоби для довгострокових інвестицій, ініціатив і експертизи з боку публічного, приватного сектору, а також громадянського суспільства».

Ліпавськи зазначив, що з початку російського війни Чехія надала допомоги на 22 млн євро для людей в Україні та українських біженців в Молдові. Зараз мобілізовано додатково 18 млн євро на гуманітарну допомогу, це окрім приватних донорських внесків від організацій і громадян, які перевищують 80 млн євро.

Чехія, зауважив глава МЗС, надала тимчасовий захист понад 300 тисячам українців, що дорівнює 3% власного населення республіки.

Читайте також: Зеленський пропонує країнам-партнерам узяти шефство над регіонами України, які постраждали від війни

Ліпавськи завершив свій виступ словами надії, що війна скоро закінчиться, а солідарність світу та допомога Україні триватимуть.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні у Варшаві проходить Конференція донорів для допомоги Україні. Ініціаторами події є прем’єр-міністри Польщі і Швеції Матеуш Моравецький і Магдалена Андерссон. Метою конференції є збір коштів на зростаючі гуманітарні потреби України. Польща та Швеція таким чином хочуть заохотити своїх партнерів спільно реагувати на складну гуманітарну ситуацію в Україні. Партнери події - президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і голова Європейської ради Шарль Мішель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-