Допомога Україні триватиме і після війни - учасники конференції донорів у Варшаві

Допомога Україні триватиме і після війни - учасники конференції донорів у Варшаві

Укрінформ
Країни Європи підтримують Україну, приймають біженців, вражені сміливістю та відвагою Українського народу у боротьбі за демократичні цінності та свободу. Допомога, яка зараз надається у терміновому порядку, буде і в майбутньому, коли після перемоги Україна відновлюватиметься після руйнувань, спричинених війною.

Про це під час Конференції донорів для допомоги Україні у Варшаві говорили глави урядів країн-учасниць зустрічі.

«Україна потребує як негайної допомоги, так і допомоги у відновленні… Румунія продовжить підтримувати Україну, народ та громадянське суспільство... Від початку війни Румунія виділила на різні гуманітарні потреби 6 млн євро. На додаток до цього ми зобов’язуємося виділити ще 3,5 млн євро, надати 1900 тонн палива. Румунія буде підтримувати Україну в період відновлення», - сказав Прем’єр-міністр Румунії Ніколає Чуке в режимі онлайн-конференції .

Прем’єр Ісландії Катрін Якобсдоуттір анонсувала виділення додаткових 3 млн євро допомоги на гуманітарні потреби. «Ісландці підтримують українців, Ісландія є частиною світового альянсу з підтримки України та надання допомоги. Уряд Ісландії виділив 4,2 млн євро, ми виділимо ще 3 млн євро допомоги на гуманітарні потреби», - сказала Якобсдоуттір.

Читайте також: ЄС допоможе українцям відновитися після війни та побудувати «країну мрії» - фон дер Ляєн

За її словами, країна за останній тиждень прийняла 1 тисячу біженців з України, включаючи дітей з інвалідністю, важкохворих та їхніх родичів.

Прем’єр-міністр Словаччини Едуард Геґер наголосив на тому, що країни Європи мають бути максимально єдиними та сильними в допомозі та підтримці України. «Ми вражені сміливістю та боротьбою українців, які вони демонструють усьому світові... Ви маєте нашу підтримку, бо ми не лише ваші сусіди, ми - ваші друзі. Ми знаємо, за що ви боретесь, - за наші цінності, за свободу, за які ви вимушені платити кров’ю, і вищої плати немає… Зараз ми пишемо історію. Ми маємо продемонструвати кожному диктатору віднині і на майбутнє, що війна не є рішенням, що він буде негайно ізольований. Тому ми повинні бути максимально єдиними, сильними та продовжувати дії, щоб зупинити путіна, аби ви (українці - ред.) перемогли… Ми підтримуємо ваш намір стати країною-кандидатом на членство (в ЄС - ред.). Ви є Європа, ви одні з нас», - сказав Геґер.

Читайте також: ЄС допоможе Україні відбудувати зруйновані житло, школи і лікарні - Мішель

За його словами, Словаччина взяла зобов'язання виділити 500 млн євро на допомогу, так само як невідкладно погодилася надавати необхідне озброєння та ремонтувати військову техніку.

Прем’єр-міністр Словенії Янез Янша повідомив про виділення ще 1 млн євро допомоги Україні. «Ми чекаємо того дня, коли зможемо привітати Україну як повноправного члена Євросоюзу… Ми вже пожертвували кілька мільйонів євро на різні гуманітарні потреби і сьогодні додамо ще 1 млн», - сказав Янша.

Голова уряду повідомив, що понад 60 тисяч біженців з України прибули в Словенію з початку війни, більша частина з них знайшли прихисток в країні. Зокрема кілька днів тому прибула група дітей-сиріт.

Читайте також: Міжнародні донори зібрали для України у Варшаві $6,5 мільярда

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні у Варшаві проходить Конференція донорів для допомоги Україні. Ініціаторами події є прем’єр-міністри Польщі і Швеції Матеуш Моравецький і Магдалена Андерссон. Метою конференції є збір коштів на зростаючі гуманітарні потреби України. Польща та Швеція таким чином хочуть заохотити своїх партнерів спільно реагувати на складну гуманітарну ситуацію в Україні. Партнери події - президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і голова Європейської ради Шарль Мішель.

За даними ООН, 13 мільйонів людей в Україні потребують базової гуманітарної допомоги у вигляді житла, їжі та ліків.

Читайте також: Зеленський виступив на донорській конференції у Варшаві

Кількість біженців з України, які внаслідок російського вторгнення змушені залишити свої домівки та поїхати за кордон, вже перевищила 5,6 млн осіб.

Фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-