ЄС допоможе Україні відбудувати зруйновані житло, школи і лікарні - Мішель

ЄС допоможе Україні відбудувати зруйновані житло, школи і лікарні - Мішель

Оновлено
Укрінформ
Європейський Союз довіряє Україні, яка бореться проти російської агресії і відстоює європейські цінності, підтримує її європейський шлях та продовжить надавати країні всебічну підтримку.

Про це сьогодні у Варшаві під час Конференції донорів для допомоги Україні заявив президент Європейської ради Шарль Мішель, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Я хотів би надіслати особисте послання надії та підтримки для всіх українців, для солдатів на місцях та для всіх громадян України, які зараз долучені до боротьби, і мільйонам людей, що рятуються від війни та полишили свої домівки. Ми допоможемо відбудувати вашу країну і вашу економіку, ваші домівки, школи, лікарні, бізнес. Майбутнє безпечної та заможної України поєднує фонди для реконструкції та необхідні реформи. Це не просто якесь довготермінове теоретичне бачення. Реконструкція починається сьогодні», - наголосив Мішель.

Він нагадав, що кілька тижнів тому разом з Президентом Володимиром Зеленським обговорював ідею створення фонду солідарності для підтримки України. Ця ідея була підтримана лідерами країн ЄС на рівні Європейської ради, що є конкретним проявом європейської солідарності, яка нині зосереджена на трьох головних напрямках: гуманітарна допомога, збереження дієздатності Української держави та її відбудова.

Читайте також: ЄС допоможе українцям відновитися після війни та побудувати «країну мрії» - фон дер Ляєн

За словами президента Євроради, гуманітарна допомога має надходити в Україну просто зараз, щоб полегшити страждання народу України та тих людей, які були вимушені її залишити. Він окремо подякував уряду Польщі, яка приймає у себе більше 3 мільйонів українських біженців та стала хабом для доставки гуманітарної допомоги для тих, хто страждає від російської агресії в самій Україні.

Ще одним невідкладним завданням, за його словами, залишається збереження «ліквідності» всієї держави, її здатності виконувати найважливіші соціальні функції.

«Для цього Україна потребує суттєвого фінансування. За оцінками МВФ, це близько 5 мільярдів євро на місяць. Ми мобілізували та надали Україні макрофінансову допомогу (1,2 млрд євро – ред.), разом із нашими друзями та партнерами. Але ми маємо зробити набагато більше для практичної підтримки зараз та негайно, забезпечити, щоб медичні сестри, лікарі, вчителі могли вчасно отримувати зарплату, щоб вся Україна продовжувала функціонувати», - сказав президент Європейської ради.

Читайте також: Україна потребує 12 тисяч тонн гумдопомоги щодня, але отримує лише третину - Моравецький

Він наголосив, що в основі створеного Трастового фонду солідарності з Україною лежить слово trust - довіра, і сьогодні це слово точно відображає зусилля партнерів та друзів України, які готові запропонувати їй свій практичний досвід та підтримку.

«Разом ми розбудуємо заможну та демократичну Україну, впевнену у собі та готову рухатися у своє європейське майбутнє, посісти своє місце у спільній європейській родині. Ми маємо також забезпечити найбільш ефективне використання кожного євро. ЄС є найкращим місцем для того, щоб підтримати ваші зусилля, поєднати процес реконструкції з реформами, які трансформують Україну. Ми підтримуємо Україну на кожному кроці її європейського шляху», - наголосив Мішель.

Він висловив підтримку «амбітному баченню» Президента Зеленського щодо розбудови сучасної України, яка дивиться у майбутнє. Ця концепція передбачає розвиток практичного партнерства між містами та регіонами Європи та містами та регіонами України, щоб «допомогти їм загоїти травми, завдані війною», зазначив він.

Читайте також: ЄС залучить понад 50 радників для розслідування воєнних злочинів в Україні

«Невдовзі ми відзначимо день пам’яті та єдності (8 травня – ред.) після жахів Другої Світової війни. В цей день ми також згадуємо про План Маршалла, який допоміг оживити Європу, відновити її економіку після падіння. Я твердо переконаний, що сьогодні Фонд солідарності з Україною може бути і повинен бути початковим пунктом європейського Плану Маршалла для цього століття, двигуном солідарності для оновлення та відбудови України, в інтересах Європи та всієх трансатлантичної спільноти», - зауважив Мішель.

Наприкінці виступу він поділився спогадами про відвідання Бородянки, де побачив монумент Тарасу Шевченку, що був понівечений російськими загарбниками.

Читайте також: Історія не забуде воєнних злочинів: президент Євроради приїхав у Бородянку

«Російські солдати прострелили голову цього монумента. Вони намагалися стратити українського поета. Точно так, як вони намагалися стратити Україну. Але вони не змогли і не зможуть зробити нічого. Монумент все ще там, стоїть гордо, як визначний символ. Точно так, як Україна продовжує гордо стояти, твердо, міцно та незламно. Ми, ЄС, разом із нашими друзями – ми стоїмо поряд із вами», - підсумував президент Європейської ради.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні, 5 травня, у Варшаві проходить Конференція донорів для допомоги Україні. Ініціаторами події є прем’єр-міністри Польщі і Швеції Матеуш Моравецький і Магдалена Андерссон.

За даними ООН, 13 мільйонів людей в Україні потребують базової гуманітарної допомоги у вигляді житла, їжі та ліків. Чинна міжнародна допомога для України наразі покриває менше 15% від наявних потреб.

Кількість біженців з України, які внаслідок російського вторгнення змушені були покинути свої домівки та поїхати за кордон, вже перевищила 5,6 млн осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-