Шмигаль: Британія, Данія і Швеція відбудовуватимуть українські регіони, чекаємо пропозицій від інших

Шмигаль: Британія, Данія і Швеція відбудовуватимуть українські регіони, чекаємо пропозицій від інших

Укрінформ
Пропозиції країн щодо відновлення зруйнованих українських регіонів перевищили усі очікування України, але Київ чекає на подальші пропозиції патронату від зарубіжних партнерів.

Про це під час Конференції донорів для допомоги Україні, що відбувається у Варшаві, заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначив глава українського уряду, місяць тому він та Президент Зеленський закликали інші країни долучитися до відновлення України і взяти патронат над понівеченими українськими регіонами.

“Сьогодення перевищило наші очікування: Велика Британія погодилася опікуватися відновленням Київського регіону, Данія взяла під патронат Миколаїв, Швеція готова допомагати Одесі, всі інші країни також визначаються і готові підтримувати Україну і наші міста та регіони”, - зазначив Шмигаль.

Він додав, що це хороший старт, але на допомогу чекають також Харків, Суми, Чернігів, сотні містечок та сіл по всій Україні.

“Знаю, що вони отримають цю допомогу”, - наголосив Прем’єр.

За його словами, Україна зазнала надвисоких інфраструктурних й економічних збитків, людських жертв. Понад 5 млн українців змушені були шукати притулок за кордоном, понад 12 млн - залишили свої домівки, а третина українського бізнесу зупинилася.

Шмигаль підкреслив, що Україна зараз потребує чотирьох речей: зброї, санкцій, фінансування та європейської перспективи.

Читайте також: Шмигаль та Моравецький підписали меморандум про зміцнення обороноздатності України

“Зброї - щоб захистити Україну від агресора, санкцій - аби в агресора не було жодної можливості й надалі фінансувати війну, коштів - заради підтримки наших людей та нашої економіки, євроінтеграції - оскільки це світоглядний вибір українців”, - підкреслив Прем’єр.

За його словами, Україна з партнерами готує план та фонд відновлення країни. Відтак планується не просто відновити те, що було знищено агресором, а збудувати нову європейську країну, “починаючи від зелених технологій до європейських стандартів будівництва, від агропереробки до самодостатності в енергетиці, від розвитку ВПК до кліматичної модернізації, від вільного європейського ринку до новітніх сучасних міських просторів”.

“Ми плануємо починати робити це вже зараз, і вже зараз ми плануємо бути членом ЄС, нам вже сьогодні потрібно визнання в європейській родині. Тому ми стоїмо за нашу і вашу свободу”, - наголосив Шмигаль.

Читайте також: Шмигаль та Моравецький обговорили можливості відновлення українського експорту

Він підкреслив, що цілі України є “амбітними”, і висловив сподівання, що увесь світ допоможе Києву фінансово, законодавчо, креативно і творчо.

“Кожен з вас може допомогти збудувати свою частинку країни мрії, майбутньої України. Це не алегорія: ми створили фонд відновлення України і кожен з вас може долучитися до допомоги Україні – люди, корпорації, країни, організації”, - закликав Прем’єр-міністр України.

Він запевнив, що все відбуватиметься прозоро, аудит проводитиме компанія Deloitte, а звіти можна буде побачити на сайті.

“Усі це бачитимуть на сайті u24gov.ua Долучайтеся”,- резюмував український Прем’єр.

Читайте також: Шмигаль обговорив з прем'єром Португалії військову й фінансову допомогу

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні у Варшаві проходить Конференція донорів для допомоги Україні. Ініціаторами події є прем’єр-міністри Польщі і Швеції Матеуш Моравецький і Магдалена Андерссон. Метою конференції є збір коштів на зростаючі гуманітарні потреби України. Польща та Швеція таким чином хочуть заохотити своїх партнерів спільно реагувати на складну гуманітарну ситуацію в Україні. Партнери події - президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і голова Європейської ради Шарль Мішель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-