Польський виш запроваджує навчання українською для біженців

Польський виш запроваджує навчання українською для біженців

Укрінформ
Навчання з українською мовою викладання започатковує для тих, хто через війну покинув Україну, один із вищих навчальних закладів у Варшаві

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Розпочинаємо адаптивну програму з можливістю навчатись українською мовою на першому курсі для подальшого отримання освіти у Польщі тими, хто прибув сюди через російську агресію в Україні. Молоді люди можуть упродовж року вчитися українською, а потім, починаючи з другого курсу, продовжити здобувати вищу освіту польською мовою на двох напрямках - міжнародні відносини та менеджмент», - сказав кореспонденту агентства ректор університету Collegium Civitas професор Станіслав Моцек.

За словами Моцека, в університеті вже понад 10 років майбутній фах польською та англійською мовами здобувають разом із польськими ровесниками студенти з України. Цього навчального року їх тут майже 400.

Читайте також: Україна і Польща провели у Відні спільну акцію «Зупиніть росію зараз!»

Як повідомила кореспондентові агентства уродженка Тернопільщини, представниця згаданого університету в Україні Ярина Ясній, однорічний адаптивний курс для молодих українців та українок цілком вписується у міжнародні стандарти якості освіти.

«Прагнемо зробити доступною освіту у Польщі для тих, хто поки що не володіє англійською та польською мовами. Вважаємо, такий крок допоможе українцям здобути фах за кордоном, де вони, через війну вимушено опинилися», - сказала Ясній.

Крім студентів, університет готовий прийняти також і викладачів-українців із числа біженців, які б могли фахово викладати навчальні програми з міжнародних відносин та менеджменту.

Як повідомляв Укрінформ, у Польщі набув чинності закон про підтримку громадян України, які прибувають до країни внаслідок війни, розв'язаної росією.

Зокрема, перебування біженців у Польщі визнаватиметься легальним упродовж 18 місяців. Через дев’ять місяців біженці зможуть подавати документи на отримання дозволу на тимчасове перебування в Польщі впродовж трьох років.

Читайте також: Україна отримає від Польщі телевізійне та радіомовне обладнання

Згідно із законом, українці зможуть легально працевлаштуватися, отримати доступ до безкоштовної медицини. Українські учні та студенти матимуть змогу продовжити навчання у польських школах та університетах.

До Польщі минулого місяця прибуло понад 2,7 млн біженців з України. Загалом, згідно з даними ООН, вже майже 4,8 млн людей виїхали з України від початку повномасштабного російського вторгнення.

Collegium Civitas – університет у Варшаві, який уже 25 років готує спеціалістів із сфери соціальних та політичних наук, менеджменту, маркетингу та безпеки.

Фото: Olga Vyshnevska, Collegium Civitas

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-