Україна і Польща провели у Відні спільну акцію «Зупиніть росію зараз!»

Україна і Польща провели у Відні спільну акцію «Зупиніть росію зараз!»

Фото
Укрінформ
У центрі Відня на площі Героїв (Гельденплатц) пройшла спільна українсько-польська акція в межах кампанії Stop russia now! ("Зупиніть росію зараз!"), що має на меті привернути увагу європейців до розв’язаної рф війни проти України та російських воєнних злочинів.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

Під час акції на площі було встановлено автомобілі з величезними білбордами про війну, з проведенням паралелей між воєнними буднями в Україні та мирним життям у інших країнах Європи.

Зокрема, на одному з білбордів було зображено велосипедиста, який прогулюється з собакою в Амстердамі, та фото з української Бучі, на якому зображено розстріляного росіянами велосипедиста і пса поряд. Напис на білборді: "Катаєтесь на велосипеді зі своїм собакою?" – "Зупиніть росію зараз!"

Читайте також: Лідери вільного світу знають про те, що рф зробила з Маріуполем - Президент

На іншому білборді контраст створювали зображення Мілана та Бородянки: на першій частині плакату зображено сім’ю на кухні в італійському місті, на іншій – зруйновану кухню у багатоквартирному будинку у передмісті української столиці. Напис: "Ви залюбки готуєте вдома?" – "Зупиніть росію зараз!".

Ще один білборд присвячено фактично знищеному російськими військами Маріуполю. На одній частині зображено зруйновану багатоповерхівку в українському портовому місті, на іншій – Колізей у Римі. Напис: "Впізнаєте це місто?" – "Зупиніть росію зараз!".

Україна і Польща провели у Відні спільну акцію "Зупиніть росію зараз!" / Фото: Василь Короткий, Укрінформ

"Ця спільна акція України та Польщі спрямована на те, щоб пробудити совість у багатьох громадян Західної Європи. Ці символічні зображення, які демонструють контраст між буднями в Україні та буднями у Західній Європі, мають нам показати, в який час ми живемо. Ми не повинні дозволити, щоб ця війна тривала. Так, на ці зображення важко дивитися, але ... це – реальність. Ми не повинні закривати очі на реальність", - заявила під час акції посол Польщі в Австрії Іоланта-Роза Козловська.

Читайте також: На Київщині виявили тіла 1084 мирних жителів, понад 300 ще не ідентифікували

Вона наголосила, що росія зараз вчиняє геноцид в Україні, а воєнні злочини російських військ є не випадковими актами, а добре спланованими. "Вбивства, тортури, зґвалтування та страти цивільних зі зв’язаними руками за спиною, цілеспрямовані удари по житлових будинках, лікарнях та дитсадках – саме так Росія планувала цю війну. І наша політична та моральна відповідальність – зупинити ці жахливі акти воєнних злочинів з боку російської армії в Україні", - заявила польський посол.

Дипломат додала, що російська війна проти України – це "точка неповернення, яка має повністю змінити відносини між рф та Європою". У цьому зв'язку Козловська підкреслила, що Євросоюз має прийняти новий пакет санкцій проти росії, який міститиме ембарго на російські нафту і нафтопродукти та природний газ з тим, щоб позбавити кремль прибутків і можливостей фінансувати далі війну. За її словами, польський уряд "робитиме все можливе, щоб запровадити на європейському рівні ембарго на російські нафту та газ", і закликає всі європейські уряди це підтримати.

"Україна захищає не лише свою незалежність і свободу. Вона бореться також за нашу свободу, за свободу Західної та Центральної Європи. На кону – європейські цінності. І Україна захищає ці цінності. Наш моральний обов’язок – допомогти українцям... Ми маємо зупинити росію та путіна. Ми маємо зупинити цю божевільну війну!" - заявила польський посол.

Читайте також: Зеленський: Це лише питання часу, коли ми звільнимо нашу землю

Зі свого боку посол України в Австрії Василь Химинець розповів про останній розвиток подій навколо російського вторгнення та нові жертви й руйнування з української сторони. За його словами, українці живуть з надією на те, що війна якомога швидше закінчиться, однак у цій надії вони не стають слабшими та продовжують активну боротьбу. Натомість путін, зрозумівши, що йому не вдасться завоювати Україну, намагається залякати й зламати психологічно мирне населення, бомбардуючи українські міста.

"Вся українська нація зараз єдина. Бо усі розуміють, що ми маємо виграти цю війну. І ми її виграємо, оскільки мова про нашу майбутнє та свободу... Але, що також важливо, і це мета нашої спільної з польською стороною акції, – щоб тут, у Європі, чітко розуміли, що йде варварська війна путіна проти вільної Європи, проти усіх країн у Європі! Важливо, щоб європейці відчували, що йдеться про наше спільне майбутнє і наші спільні інтереси та цінності", - заявив Химинець.

Читайте також: Польща і Чехія очікують від Угорщини засудження російських злочинів в Україні

Він закликав уряди європейських країн посилити тиск на росію шляхом санкцій, а також працювати спільно над притягнення винних до відповідальності.

Як повідомлялося, уряд Польщі розпочав акцію Stop russia now! ("Зупиніть Росію зараз!"), аби Європа не забувала про війну, яку росія розв’язала проти України. Вона полягає у тому, що автомобілі з білбордами про війну в Україні об'їжджатимуть міста Заходу і Півдня Європи. Крім того, акція відбуватиметься у соцмережах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-