Керівниці парламентів країн Європи задекларували підтримку Україні

Керівниці парламентів країн Європи задекларували підтримку Україні

Фото
Укрінформ
Спікерки та віце-спікерки країн ЄС, Європарламенту й надалі зосереджуватимуться на допомозі Україні у боротьбі з російських агресором та гуманітарній підтримці українкам та українцям за кордоном.

Про це парламентарки, разом із заступницею Голови Верховної Ради України Оленою Кондратюк, заявили під час спільного брифінгу для ЗМІ у ході відвідання тимчасового місця перебування українців, які рятуються від війни росії проти України, у Холмі (південний схід Польщі), передає кореспондент Укрінформу.

“Cьогодні Україна боронить не тільки себе, своє право бути суверенною та вільною державою. Ми сьогодні захищаємо всю Європу. Сьогодні ми бачимо сльози на очах наших жінок і наших дітей. Але Польщі треба подякувати за те, що кожна українка, кожна українська дитина почуває себе практично як вдома”,- підкреслила заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

Керівниці парламентів країн Європи задекларували підтримку Україні / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Вона зауважила, що більшість українців, які тимчасово залишили свої домівки і виїхали за кордон, хочуть швидко повернутися додому. Однак зараз вони потребують опіки та адаптації до тих умов, які пропонує кожна країна, надаючи українцям прихисток.

Віце-спікерка висловила вдячність своїм європейським партнеркам за допомогу українкам та українцям.

У свою чергу, маршалок Сейму РП Елжбєта Вітек підкреслила, що спікерки парламентів одночасно є мамами і бабусями і прекрасно розуміють біль українок, які залишилися в Україні і боряться з агресором із зброєю в руках, так і тих, хто з дітьми виїхав за кордон. Вона зазначила, що не лише президенти і прем’єри роблять багато для підтримки Києва. Важливою також є робота парламентів, адже вони приймають відповідне законодавство, необхідне для допомоги українцям.

Голова конгресу Іспанії Мерічель Батет Ламанья наголосила, що у світлі війни в Україні зараз найважливіша єдність країн ЄС. Вона підкреслила, що хоча Іспанія географічно віддалена від України, але іспанці за рівнем емпатії і солідарності з українками та уккраїнцями, насправді, межують з Україною.

Віцепрезидентка Європарламенту Гейді Гаутала зазначила, що ЄП активно співпрацює з Україною і приймає рішення на підтримку Києва та обмеження впливу рф в Європі, зокрема, у контексті енергетики. Вона зауважила, що її рідна Фіндяндія добре знає, з чим зараз стикаються українці, адже ця країна сама має дуже довгий кордон і складну історію ваємовідносин з росією.

Спікерка верхньої палати парламенту Австрії Крістін Шварц-Фукс наголошувала на тому, що її країна намагається активно допомагати українцям. Зокрема, вона підкреслила, що Відень зосередився на лікуванні онкохворих маленьких пацієнтів з України і активно працює в цьому напрямку.

Голова латвійського Сейму Імара Мурнієце наголосила, що Україна наразі негайно потребує трьох елементів: надання важкого озброєння для відбиття російської агресії; введення чергових пакетів жорстких санкцій проти рф, що змусило б кремль відмовитися від продовження війни; надання Україні швидкої стежки інтеграції з ЄС.

Читайте також: У Нью-Йорку створили коаліцію «Площі Свободи» для підтримки України

Схожу думку висливила і спікерка Сейму Литви Вікторія Чміліте-Нільсен. Вона наголосила, що санкції проти росії мають ставати жорсткішими, оскільки лише це може зупинити путіна в його агресивних планах щодо України та Європи загалом.

За результататом розмов 19-21 квітня у Польщі керівниць парламентів країн Європи через два тижні має відбутися ще одна їхня онлайн-зустріч. Під час цієї розмови вони ініціюють конкретні пропозиції щодо подальшої підтримки України та українців та щодо протидії російській агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-