Рада підтримала запровадження в Україні надзвичайного стану

Рада підтримала запровадження в Україні надзвичайного стану

Укрінформ
Верховна Рада затвердила указ Президента України Володимира Зеленського щодо запровадження від 00 годин 00 хвилин 24 лютого 2022 року надзвичайного стану на території всієї України, окрім Донецької та Луганської областей, строком на 30 діб.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, за відповідний Закон "Про затвердження Указу Президента України "Про введення надзвичайного стану в окремих регіонах України" (№7108) проголосували 335 народних депутатів.

Виступаючи на засіданні, секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов заявив: «Підривна діяльність спеціальних служб РФ, підтримувана нею діяльність сепаратистських сил, кримінальних та незаконних військових угрупувань на окупованих територіях Донецької та Луганської області, здійснення ними терористичної діяльності набули характеру збройного протистояння і загрожують поширенням на інші регіони нашої країни. З метою нормалізації обстановки в державі, забезпечення захисту та охорони державного кордону, протидії злочинності, підтримання громадської безпеки та порядку, створення умов для належного функціонування органів державної влади, місцевого самоврядування та інших інститутів громадянського суспільства, запобігання спробам захоплення державної влади та зміни конституційного ладу України шляхом насильства... на засіданні РНБО було прийнято відповідне рішення. Я дуже прошу підтримати це рішення».

Читайте також: Запровадження надзвичайного стану є необхідним – СБУ

Він зазначив, що влада тривалий час утримувалась від такого кроку, однак тепер ситуація ускладнилась. Утім, Данілов додав, що ситуація хоч непроста, але контрольована.

«За даними всіх розвідок наших партнерів, нашої розвідки, наших аналітиків, без внутрішньої дестабілізації ... захоплення нашої країни неможливе. Питання внутрішньої дестабілізації для РФ – це питання №1. Щоб запобігти цьому, й запроваджується надзвичайний стан», - підсумував секретар РНБО.

Згідно з указом Президента України, на територіях Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей, міста Києва надзвичайний стан вводиться з 00 годин 00 хвилин 24 лютого строком на 30 діб.

Читайте також: В ОП пояснили різницю між воєнним і надзвичайним станом

Цей закон набирає чинності з дня його опублікування. Указ президента набере чинності одночасно з набранням чинності відповідним законодавчим актом.

Надзвичайний стан в Україні може бути введено на строк не більш як 30 діб і не більш як 60 діб в окремих її місцевостях.

У разі необхідності відповідний режим може бути продовжений Президентом, але не більш як на 30 діб.

Як повідомляв Укрінформ, Рада національної безпеки і оборони України 23 лютого запропонувала ввести режим надзвичайного стану на території всієї України, окрім Донеччини та Луганщини, бо там діє окремий правовий режим – Операція об‘єднаних сил. Президент України Володимир Зеленський видав указ про запровадження надзвичайного стану, який мала схвалити Верховна Рада.

Читайте також: Данілов обгрунтував запровадження надзвичайного стану в Україні

21 лютого президент Росії Володимир Путін підписав укази про визнання двох самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України. Угоди між цими квазіреспубліками і Росією передбачають надання їм військової допомоги. Росія, таким чином, відкрито визнала свою військову присутність на території ОРДЛО.

Лідери країн ЄС, США, Канади та більшості демократичних країн світу засудили такі дії Кремля, які є прямим порушенням міжнародного права та власних міжнародних зобов’язань Російської Федерації.

Рада федерації 22 лютого одностайно дозволила Путіну застосовувати російську армію за кордоном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-