Росія сконцентрувала біля кордонів України 147 тисяч військових – Резніков

Росія сконцентрувала біля кордонів України 147 тисяч військових – Резніков

Укрінформ
Україна спостерігає за російськими підрозділами, які нараховують 127 тисяч осіб наземного компонента, з морською та авіаційною компонентою — 147 тисяч осіб.

Про це на брифінгу в Укрінформі заявив міністр оборони Олексій Резніков.

“Ми спостерігаємо за російськими підрозділами, які сьогодні налічують 127 тисяч осіб наземного компонента, з морською та авіаційною компонентою - 147 тисяч осіб. Ми не бачимо відведення і не кажемо про зменшення кількості. Оскільки ті частини, які зараз у русі, можуть бути дуже швидко повернуті до попередніх місць чи перекинуті на іншу ділянку”, - сказав Резніков.

Він також наголосив, що українські військовослужбовці готові до будь-яких сценаріїв.

“Ми в жодному разі не применшуємо загрозу. Її рівень реально високий. Але ми здійснюємо прогнозування усіх сценаріїв, обираючи нашу тактику поведінки”, - зазначив глава Міноборони.

Читайте також: За чотири дні окупанти пошкодили 104 будинки біля лінії розмежування

За його словами, серед інших розглядався сценарій, що РФ спробує буквально оточити Україну військами – від Бреста до Таганрога по суходолу, на двох морях та в тимчасово окупованому Криму - і позначити активність на тимчасово окупованій частині Молдови, у Придністров’ї.

“Також очікувалося, що на тлі цього російські війська влаштують загострення на сході України. І все це буде супроводжуватися іншими засобами тиску: кібератаками, мінуваннями цивільних об’єктів, спробами влаштувати заворушення під різними приводами тощо”, - зазначив міністр.

Він наголосив, що мета цих дій – розхитати Україну зсередини, аби змусити до капітуляції, аби держава змінила політичний курс і відмовилися від європейської та євроатлантичної перспективи, а врешті-решт – втратила незалежність.

Резніков також зазначив, що в Україні прогнозували, що російські війська не залишать Білорусь після навчань: “Бо їх везли з Далекого Сходу кілька тижнів явно не для того, щоб потренувати 10 днів і повертати назад".

"Так само не стали сюрпризом “раптові” навчання у Придністров’ї. Нами вжиті відповідні заходи реагування”, - додав міністр оборони.

За його словами, наразі російські війська активно маневрують біля українських кордонів, зокрема у тимчасово окупованому Криму.

“Рухаються кораблі в Чорному та Азовському морях. Була спроба заблокувати навіть весь Азов, а також доступ до наших портів на Одещині. Але це їм не вдалося. Зараз під приводом участі у навчаннях до Азовського моря увійшли три великі десантні кораблі та 5 бойових кораблів та катерів інших класів, у тому числі один ракетний катер”, - поінформував Резніков.

Читайте також: У зоні ООС з початку доби 14 обстрілів, поранили українського бійця

Коментуючи загострення ситуації у районі проведення операції Об’єднаних сил, міністр оборони зазначив, що якщо за півтора місяця до цього фіксувалося 3-5 обстрілів на добу, то вже 17 лютого їх було 60, 18 лютого – 66, а 19 лютого – 134.

Раніше Резніков поінформував, що у районі проведення ООС від початку доби 21 лютого зафіксовано 14 обстрілів, одного українського бійця поранено.

Як повідомлялося, Росія накопичує військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України та навколо її кордонів.

Ці військові приготування Кремль намагається використовувати для прямого шантажу США і НАТО, яким висуває ультиматум, сформульований у так званих гарантіях безпеки з вимогою гарантувати нерозповсюдження НАТО на схід і відмову країн Північноатлантичного альянсу від своєї політики безпеки.

Росія вимагала у США і НАТО дати письмову відповідь на її пропозиції щодо «гарантій безпеки». Відповідь була отримана 26 січня. Глава МЗС РФ Сергій Лавров назвав ці відповіді загалом незадовільними, але уточнив, що діалог буде продовжено.

У разі відмови Заходу прийняти російські “пропозиції” кремлівська влада публічно погрожувала вжити заходів “військового та військово-технічного характеру”.

Міноборони РФ 15 лютого заявило, що підрозділи Західного та Південного військових округів Росії починають повернення з навчань до пунктів базування залізницею та автомобільним транспортом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-