Кулеба сказав, чого очікує від консультацій за Будапештським меморандумом

Кулеба сказав, чого очікує від консультацій за Будапештським меморандумом

Укрінформ
Можлива відмова Російської Федерації від участі в консультаціях за Будапештським меморандумом не повинна впливати на рішення інших держав-гарантів.

Гарантії надавалися кожною країною окремо, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час онлайн-брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Відмова Російської Федерації від проведення таких консультацій, на думку України, не повинна впливати на рішення інших держав-гарантів щодо участі в консультаціях. Ці гарантії безпеки надавалися Україні в 1994 році не від групи країн, а кожною країною індивідуально і ці гарантії були об’єднані в одному документі. Тому відмова Росії не є підставою для непроведення консультацій. Утім, ми сподіваємося, що Російська Федерація все ж підтвердить свою участь”, - сказав Кулеба.

Читайте також: Кулеба: Скептично налаштовані країни почали замислюватися про членство України в ЄС

Він нагадав, що за дорученням Президента Україна звернеться до всіх держав-гарантів за Будапештським меморандумом провести консультації.

“Але не просто провести консультації, а вийти з цих консультацій з конкретними рішеннями про кроки, які будуть вжиті для гарантування безпеки України”, - пояснив міністр.

Він зазначив, що Україні потрібні ефективні міжнародні механізми гарантування безпеки, і “треба чесно” перевірити, працює система безпеки, створена Будапештським меморандумом та пов’язаними з ним рішеннями, чи не працює.

Читайте також: Кулеба - про Мюнхенську конференцію: Світ однозначно на боці України

“Залежно від того, чим завершиться цей етап, ми розуміємо варіанти подальшого руху і будемо рухатися вперед відповідно до подій”, - додав Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський під час виступу на Мюнхенській безпековій конференції 19 лютого заявив, що Україна ініціює проведення консультацій у рамках Будапештського меморандуму.

Будапештський меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї — міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, Росією, Великою Британією та США про гарантії Україні у зв'язку з набуттям нею неядерного статусу. Того ж дня Україна приєдналась до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Одночасно були підписані аналогічні меморандуми щодо гарантій безпеки Білорусі та Казахстану. Ці дві країни приєднались до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї дещо раніше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-