«Передусім звільнення житла»: представник омбудсмена пояснив, навіщо ОРДЛО евакуація

«Передусім звільнення житла»: представник омбудсмена пояснив, навіщо ОРДЛО евакуація

Укрінформ
Загострення вздовж лінії розмежування та нагнітання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) окупантами є ланками одного ланцюга.

Про це заявив в ефірі телеканалу "Дом" представник уповноваженого з дотримання прав жителів Донецької та Луганської областей Секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини Костянтин Черніков, передає Укрінформ.

За словами Чернікова, представники омбудсмена моніторять ситуацію у соціальних мережах по всіх напрямках Донецької та Луганської областей.

Читайте також: Денісова – про евакуацію з ОРДЛО: Старших людей і дітей вивозять фактично силоміць

"Так, сьогодні (18 лютого — ред.), наприклад, у Горлівці на площі Перемоги зібрані автобуси для того, щоб вивозити людей до Росії. У Донецьку для того, щоб - знову ж таки, я говорю, це все ланки одного ланцюга, - для того, щоб показувати велику паніку і нагнітати про те, що начебто Збройні сили України підуть на Донецьк, зараз евакуюється дитячий будинок №1. У Макіївці йде запис для того, щоб вивозити людей до Росії, але одразу ж стоїть питання про те, що "ми вивозитимемо тільки з боку Пушиліна (ОРДО - ред.), ми вивозитимемо тільки жінок і дітей, всі чоловіки повинні залишитися там", - зазначив представник омбудсмена.

Читайте також: Данілов - Росії: Дайте нам спокій, ми самі розберемося на території нашої країни

Він також звернув увагу на те, що звернення ватажка "ДНР" Дениса Пушиліна про евакуацію на Телеграм-каналі вийшло ще 16 числа, що свідчить про спланованість.

"Тобто, якщо подивитися на це, то це видно, що це заздалегідь спланована акція... Для того, щоб тримати наш народ весь час у якійсь напрузі, аби посіяти паніку та істерію", — переконаний Черніков.

На його думку, метою є передусім звільнення житла.

Читайте також: Данілов: Україна не вестиме переговорів із представниками «Л/ДНР» – тільки з Росією

"Якщо проаналізувати, перше — це знову ж таки звільнення житлових площ, майна громадян і так далі. Плюс це свого роду знову ж таки тиск на наші держави в тому, що з Донецька люди виїжджають, вони не вірять в Україну тощо. Плюс ми ж ще можемо зазначити, скільки вже було видано паспортів Росії, паспортів так званих "ЛНР" і "ДНР", — зазначив Черніков.

За його словами, вся зібрана інформація передається українським омбудсменом Людмилою Денісовою до міжнародних організацій, зокрема ПРООН, до Європейської ради.

"Все одразу йде у світ для того, щоб допомогти нам, дійсно, запобігти цій ситуації, щоб дійсно не розгорнулася війна", - сказав представник уповноваженого.

Читайте також: Існує велика загроза, що росіяни провокуватимуть українських військових у зоні ООС - Данілов

Він додав, що виявлену під час моніторингу інформацію про людей, які перебувають у в'язницях на непідконтрольній території, передають у Київ: "Міжнародні організації хоча б можуть потрапити, подивитися за тими людьми, які перебувають у полоні, ... які викрадені, хоча б розуміти, що відбувається з ними".

Черніков також зауважив, що в ОРДЛО умови дуже жорсткі, люди незахищені: "Там дуже жорсткі умови, там немає, як у будь-якій правовій державі, правил гри".

"Тобто, людину можуть забрати, люди зникають, дуже жорстокі умови людей, які перебувають у полоні, у в'язницях... Відбувається мілітаризація дітей, паспортизація людей, тобто сама система у "ДНР" та "ЛНР" підводиться повністю зараз під Конституцію Росії. Якщо сьогодні подивитися, вийшла вже новина про те, навіть правила дорожнього руху, які діють у Росії, вже підводитимуть до так званих "ДНР", "ЛНР", — повідомив представник омбудсмена.

Читайте також: Відео терористів із закликом про евакуацію з ОРДЛО записали 16 лютого

За його словами, до уповноваженого надходить багато звернень, і цей список передається до Тристоронньої контактної групи.

"Навіть ті ув'язнені, які залишилися відбувати покарання в колоніях, які зараз перебувають на непідконтрольній території, вони хочуть повернутися до нас, тому що ... вони перебувають у таких умовах, що вони краще переїдуть сюди і відбуватимуть ув'язнення тут, ніж там. Навіть ті, хто був ув'язнений на довічне", — додав Черніков.

Як повідомлялося, ватажки так званих "Л/ДНР" 18 лютого заявили про евакуацію жителів окупованих територій до Ростовської області РФ через начебто наступ ЗСУ.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний звернувся до жителів окупованих районів Донецької і Луганської областей, підкресливши, що Україна не проводить жодних наступальних операцій на сході України, і закликав не вірити брехні окупантів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-