У Радбезі ООН підтвердили, що не бачать ознак деескалації біля кордонів України - МЗС

У Радбезі ООН підтвердили, що не бачать ознак деескалації біля кордонів України - МЗС

Укрінформ
Члени Ради безпеки та керівництво Організації Об'єднаних Націй проявили єдність щодо необхідності врегулювання створеної Росією безпекової кризи шляхом переговорів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

«Російська Федерація ініціювала обговорення в Раді безпеки ООН стану імплементації Мінських домовленостей у той час, коли вона ж продовжує їх порушувати. Уранці 17 лютого незаконні збройні формування РФ обстріляли українське село Станиця Луганська з важкого озброєння: постріли з окупованої території влучили у дитячий садок та пошкодили цивільну інфраструктуру. Саме тому делегація України офіційно звернулася до Ради безпеки ООН із вимогою обговорити на засіданні Радбезу обстріл Росією Станиці Луганської», - заявили в МЗС.

У міністерстві наголосили, що «духу та букві» Мінських угод суперечить і звернення Держдуми РФ до Президента Росії щодо визнання незаконних утворень на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей, яке підриває весь процес мирного врегулювання.

«Позиція України залишається незмінною: визнання Росією так званих «Донецької та Луганської народних республік» буде рівносильним її умисному виходу з Мінських домовленостей. Такі дії завдадуть серйозного удару політико-дипломатичному врегулюванню, над яким Україна та її партнери активно працюють», – наголосив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Радбезу.

У МЗС України підкреслили, що військове нарощування поблизу державного кордону, порушення режиму припинення вогню на сході України, блокування частин Чорного та Азовського морів з боку Росії під приводом морських навчань є елементами російської гібридної війни проти України.

Члени Радбезу підтвердили, що, попри заяви Росії про відведення військ від державного кордону України вони не бачать ознак деескалації.

Заступниця генерального секретаря ООН Розмарі Ді Карло запевнила у готовності залучити механізм «добрих послуг» генсекретаря ООН для попередження можливої нової хвилі збройного конфлікту в Європі.

У МЗС зауважили, що Україна продовжує закликати Росію, зокрема з трибуни Радбезу ООН, зайняти конструктивну позицію щодо досягнення прогресу в межах існуючих переговорних форматів.

«Інакше Росія нестиме повну відповідальність за руйнування Мінських домовленостей і процес мирного врегулювання збройного конфлікту», - наголосив керівник української делегації.

Підсумки дискусії підтвердили єдність членів Радбезу та керівництва ООН щодо необхідності політико-дипломатичного врегулювання безпекової кризи, яку створила Росія, насамперед шляхом переговорів у Нормандському форматі і Тристоронній контактній групі, підкреслили у МЗС.

Читайте також: Кислиця в Радбезі вказав на невідповідність позиції Росії Статутові ООН

Як повідомляв Укрінформ, 17 лютого у Нью-Йорку пройшло засідання Ради безпеки ООН щодо ситуації в Україні, скликане за ініціативою російської делегації в Організації Об’єднаних Націй.

Під час засідання шестеро членів Радбезу виступили на підтримку України та засудили намір РФ визнати незаконні утворенняна тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-