Зеленський каже, що у документі «сильних світу» мають бути пункти про безпеку України

Зеленський каже, що у документі «сильних світу» мають бути пункти про безпеку України

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський вважає, що поки Україна не є повноправним членом НАТО, між провідними державами має бути укладений глобальний документ, у якому були б зафіксовані гарантії безпеки для України.

Про це він заявив у інтерв'ю РБК-Україна, повідомляє Укрінформ.

«...Ми на шляху до Альянсу. НАТО – єдиний, по суті, сьогодні з існуючих союзів безпеки, до якого Україна могла б приєднатися. Для нас там є позиція "відкритих дверей". Але на цьому шляху велика відстань – роки і місяці, особливо якщо буде ескалація. Проходячи цей шлях, ми повинні отримати систему гарантій. І хоча б теоретично вона не повинна поступатися системі, яку пропонують країнам НАТО», – заявив Зеленський.

Він зауважив, що це питання обговорюється з усіма світовими лідерами, особливо з тими, які мають контакти з Російською Федерацією.

За словами Президента, це фактично єдина альтернатива у ситуації, коли Україна змушена захищати себе самотужки, утримувати потужну армію під час агресії і при цьому забезпечувати життєдіяльність держави та впроваджувати реформи.

«Тому якщо ви, наші партнери, говорите, що це наші спільні цінності, то давайте й витрачати на них разом. І ні, це не альтруїзм, це про те, що завтра й на вас підуть. Підуть і далі, після чого виникне міграційна криза і так далі», – наголосив він.

Читайте також: Київ хоче від партнерів гарантій, бо іноземні армії не воюватимуть за українцівЗеленський

Глава держави зауважив, що така позиція отримала розуміння. «Ми порушили це питання на рівень тих лідерів, які, як ми вважаємо, повинні бути за цим столом. Які дадуть нам гарантії, включно з пунктом про сильну, забезпечену, фінансовану, озброєну армію. Це все одно повинні бути країни, які потім, раптом щось трапиться, повинні нести відповідальність – сильні світу цього», – переконаний Президент.

За його словами, йдеться насамперед про підтримку української армії – її фінансування, навчання, реабілітацію військових.

Не менш важливим пунктом, на переконання глави держави, є енергетична безпека, зокрема в контексті загроз від газопроводу «Північний потік – 2». «...Потрібен глобальний документ. Колективом нормандського формату ми не відбудемося. Сильні світу цього, включно зі США й Росією, сядуть і підпишуть, що є такий ось шлях. Але там має бути три-чотири-п'ять пунктів про безпеку нашої країни. Тоді це розмова», – наголосив Зеленський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-