Київ хоче від партнерів гарантій, бо іноземні армії не воюватимуть за українців — Зеленський

Київ хоче від партнерів гарантій, бо іноземні армії не воюватимуть за українців — Зеленський

Укрінформ
Київ хоче від західних партнерів певних гарантій, адже розуміє, що у разі повномасштабної війни Росії проти України іноземні армії не будуть воювати за українців.

Про це Президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю для РБК-Україна, повідомляє Укрінформ.

"Ми ж розуміємо, за нас помирати ніхто не буде. Питань немає. Ми говоримо - дякуємо. Мало того, ми не хочемо опинитися в ролі тієї країни, яка живе в ілюзії, що за неї будуть всі вмирати, а коли почнеться агресія - то будемо не готові. Ми точно цього не хочемо", - сказав Зеленський.

За його словами, в контактах зі світовими лідерами ставляться питання гарантій для України, які в тому числі включають пункт про сильну, забезпечену, фінансовану, озброєну армію.

Президент також зазначив, нині Україна не має прямих діалогів з Російською Федерацією і погроз від неї.

“Навіть якщо ми говоримо з вами про окупований Донбас, і розуміємо, що там є російські офіцери. Є свідчення цього. Але все одно Росія "безпосередньо там не присутня", за їхніми словами. Так само як Росія не визнає окуповані території окремими республіками. Хоча її останні кроки ми з вами бачимо (звернення Держдуми РФ про визнання т.зв. "ЛДНР", – ред.). Ніяких сигналів від РФ ми в принципі не отримуємо, ніяких вказівок, що нам робити”, - сказав глава держави.

Він підкреслив те, що наша країна є самостійною, але питання в тому, що в діалозі з іншими країнами Росія точно ставить питання про членство України в Альянсі.

“І ставить його або як умову, або як переговорну позицію, або підсилює свої позиції, щоб про щось домовлятися. Це нам відомо, вони ж не приховують, що відверто проти того, що Україна буде членом НАТО”, - наголосив Президент.

Читайте також: Зеленський не виключає, що Путін може визнати «Л/ДНР»

Звичайно ж, додав Зеленський, для України така позиція неприйнятна. Він також зазначив, що в країн-членів НАТО є різне бачення щодо багатьох речей. В тому числі, є позиція деяких держав, які кажуть, що Україну раді будуть побачити в НАТО, але роблять все, щоб вона туди не дійшла.

Як повідомляв Укрінформ, Зеленський 17 лютого у в Маріуполі на Донеччині вкотре наголосив на тому, що Україна довгий час рухається в напрямку членства в НАТО, але, як і в багатьох інших питаннях суверенного вибору, на шляху євроатлантичної інтеграції нашій державі чиниться протидія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-