У День єднання Україна відчуває потужну підтримку з боку ЄС - Жовква

У День єднання Україна відчуває потужну підтримку з боку ЄС - Жовква

Укрінформ
У День єднання Україна відчуває потужну підтримку з боку Європейського парламенту та Євросоюзу загалом.

Як передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу глави держави, про це повідомив заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква.

Він зазначив, що Україна цінує потужну підтримку з боку ЄС та Європарламенту, висловлену під час дебатів щодо європейської безпеки та російської військової загрози для України.

«Головною темою дискусії стало безпрецедентне накопичення російських збройних сил уздовж українських кордонів та можлива ескалація російської агресії проти України», - заявив Жовква.

Він наголосив на важливості підтримки, висловленої у виступах президента Європарламенту Роберти Мецоли, президента Європейської ради Шарля Мішеля, президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, високого представника ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозепа Борреля, а також лідерів політичних груп.

У своїх промовах учасники слухань закликали РФ відвести збройні сили від кордону та припинити загрози територіальній цілісності України.

«Важливий наголос було зроблено на готовності Євросоюзу запровадити суворі санкції в координації з міжнародними партнерами у разі подальшої агресії Росії проти України», - указав заступник керівника ОП.

Читайте також: Україна отримає €1,2 мільярда від ЄС – рішення Європарламенту

Зазначається, що за підсумками дебатів лідери ключових політичних груп Європарламенту схвалили спільну заяву на підтримку України. У ній висловлюється солідарність з українським народом, котрий продовжує боротьбу в розпочатому Росією конфлікті.

Лідери політичних сил закликали ЄС та його держави продовжувати надавати нашій країні політичну, економічну, фінансову та технічну допомогу. Зокрема, вони привітали військову й оборонну підтримку відповідно до статті 51 Статуту ООН, яка дозволяє індивідуальну та колективну самооборону.

У документі також міститься заклик до Ради ЄС запровадити потужні санкції у разі нової агресії Росії проти України. Йдеться, зокрема, про відключення РФ від системи SWIFT, індивідуальні санкції проти осіб, наближених до російського президента, та їхніх сімей, заморожування їхніх фінансових і фізичних активів у Євросоюзі та заборону на в’їзд. Політичні сили ЄС закликали негайно зупинити проєкт «Північний потік-2», якщо Росія почне нову атаку на Україну.

Читайте також: Президент Євроради ініціює донорську конференцію на підтримку України

«Важливим для нас є заклик до інституцій Європейського Союзу надати Україні чітку перспективу вступу до ЄС відповідно до статті 49 Договору про Євросоюз, а також прискорити інтеграцію України до Єдиного ринку ЄС», - зазначив Жовква.

Також у телефонній розмові з керівником Кабінету президента Європейського парламенту Алессандро Кіоккетті Жовква назвав проведення слухань у Європарламенті щодо безпекової ситуації навколо України вчасним і дуже важливим.

Від імені глави держави заступник керівника ОП подякував за запрошення Володимиру Зеленському виступити на одній із найближчих пленарних сесій ЄП. «Символічно, що дебати стосовно України відбулися у День єднання, оголошений Президентом Володимиром Зеленським з метою консолідації українського суспільства. А українське суспільство є невід’ємною складовою єдиної європейської родини», - заявив він.

Як повідомлялося, 16 лютого Європарламент опублікував заяву, в якій її президент Роберта Мецола і керівники політичних груп засудили скупчення російський військ поблизу кордонів України, а також підтримали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах. Крім того Європарламент висловив тверде переконання, що вибір альянсу не має бути предметом схвалення третьої країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-