У Росії катують політв’язня із Криму Рустема Османова - Лубінець

У Росії катують політв’язня із Криму Рустема Османова - Лубінець

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявляє про катування незаконно ув’язненого кримського активіста Рустема Османова у штрафному ізоляторі в Росії.

Як передає Укрінформ, про це Лубінець повідомив у Телеграмі.

За його словами, “політв’язня протягом останніх трьох тижнів утримують у штрафному ізоляторі. Там щодо цивільного вчиняються протиправні дії: жорстоко б’ють і погрожують вбивством”.

Лубінець нагадав, що “Рустема затримали у квітні 2022 року в його будинку. Понад два роки чоловік незаконно ув’язнений. Наразі Османов утримується в Росії”.

“Вищезазначене є порушенням прав людини, а також низки міжнародних актів: Женевських конвенцій, Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання”, - наголосив омбудсмен.

Він зауважив, що “мовчання на такі випадки зараз – це провокування апетитів агресора до вчинення нових злочинів. Зокрема продовження тактики придушення духу незаконно ув’язнених цивільних і військовополонених”.

Читайте також: У політв'язня Рустема Сеїтмеметова стався інфаркт у російській в'язниці

Лубінець закликав світову спільноту звернути увагу на воєнні злочини росіян. “Кожен винний за порушення має понести покарання”, - підкреслив уповноважений ВР.

Як повідомляв Укрінформ, голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник заявила, що через політичні переслідування у Криму за ґратами сьогодні перебувають понад 202 українці, з них 109 кримських татар. Політв'язні перебувають у СІЗО на півострові або в колоніях на території РФ.

Фото: Кримська правозахисна група

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-