Висновки шокують: Кулеба про звіт місії ОБСЄ щодо захоплення Росією цивільних українців

Висновки шокують: Кулеба про звіт місії ОБСЄ щодо захоплення Росією цивільних українців

Укрінформ
Звіт «московського механізму» ОБСЄ засвідчує широкомасштабну кампанію РФ щодо свавільних затримань на окупованих територіях цивільних українців і допоможе визначити конкретних осіб, які мають бути притягнуті до відповідальності.

На цьому наголосив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в соцмережі X, передає Укрінформ.

«Цей важливий документ викликає занепокоєння щодо систематичної та широкомасштабної кампанії Росії із захоплення цивільних заручників на окупованих територіях України», – зазначив міністр, додавши, що «висновки незалежної місії шокують».

За його словами, відповідно до висновку місії, особи, причетні до свавільного позбавлення волі українських цивільних, скоїли воєнні злочини, злочини проти людяності, порушили міжнародне гуманітарне право та права людини.

Кулеба зазначив, що згідно зі звітом, «ця практика має масовий характер і є докази систематичної, послідовної та навмисної поведінки Росії, спрямованої проти українських цивільних». Вона розпочалася в окупованому Криму в 2014 році і була розширена державою-агресором після повномасштабного вторгнення в Україну в 2022 році.

«Документ стане важливим елементом у роботі національних і міжнародних судових органів, спрямованої на встановлення конкретних осіб, які мають нести кримінальну відповідальність», - наголосив міністр.

Читайте також: Лубінець: Росія не звільняє цивільних, бо вони можуть бути свідками звірств на ТОТ

Він закликав міжнародних партнерів консолідувати зусилля, щоб забезпечити негайне та беззастережне звільнення всіх безпідставно затриманих Росією цивільних українців, як зазначено в українській Формулі миру.

Як повідомляв Укрінформ, 29 лютого 2024 року ОБСЄ запустила «московський механізм» щодо свавільного позбавлення свободи українських цивільних Росією. У широкому мандаті місії - встановлення фактів позбавлення свободи на окупованих територіях і дослідження супровідних злочинів, таких як катування чи нелюдське поводження. Підготовлений за результатами розслідування звіт стане важливим інструментом документування і доведення злочинів Росії на міжнародному рівні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-