Лубінець: Росія не звільняє цивільних, бо вони можуть бути свідками звірств на ТОТ

Лубінець: Росія не звільняє цивільних, бо вони можуть бути свідками звірств на ТОТ

Укрінформ
Росіяни не звільняють незаконно затриманих цивільних громадян України, бо вони автоматично можуть бути свідками російських звірств на тимчасово окупованих територіях.

Про це під час дискусії "Цивільні в незаконному утриманні Росією: спільні кроки влади та громадянського суспільства для їхнього звільнення" сказав український омбудсмен Дмитро Лубінець, передає кореспондент Укрінформу.

"РФ, у тому числі, за нашими спостереженнями, не звільняє цивільних, бо автоматично вони можуть бути свідками про звірства РФ на ТОТ. Взагалі, на мій погляд, утримання і затримання цивільних - це нова система тиску на цивільне населення, яке залишається і проживає на ТОТ. Це така система пресингу у найгірших практиках 1937 року, за часів радянської влади", – зазначив Лубінець.

За його словами, наразі в Офісу Омбудсмена є підтверджені дані про те, що РФ катує цивільних, піддає їх сексуальному, психологічному насильству, не надає їм доступ до меддопомоги та утримує їх у неналежних умовах.

Омбудсмен зазначив, що у першу чергу від України залежить питання пришвидшення повернення цивільних.

"Ми розуміємо, що ми не можемо сподіватися, при всій повазі до наших міжнародних партнерів, що вони будуть драйверами у цьому процесі. Виключно Україна як держава зобов'язана робити все, щоб повернути наших цивільних", – вважає Лубінець.

Читайте також: У реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин є дані про понад 37 000 осіб - Лубінець

Уповноважений із прав людини переконаний, що міжнародні партнери можуть допомагати Україні щодо цього, але ініціювати нові процеси, обговорення, публічні і непублічні заходи – це завдання української влади.

Він висловив думку, що Україна зможе повернути всіх цивільних тільки тоді, коли буде повернений світовий правопорядок.

"До тих пір, поки РФ буде всіма своїми діями показувати, що вона порушує всі норми міжнародного гуманітарного права і за це немає жодної відповідальності, до тих пір ми не зможемо суттєво змінити ситуацію, у тому числі з цивільними заручниками", – заявив омбудсмен.

Читайте також: Від українських військовополонених рідним передали майже 2,8 тисячі листів

Як повідомлялося, станом на грудень 2023 року, за даними Лубінця, у полоні РФ загалом перебували 28 тисяч цивільних громадян України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-