Десять років окупації Криму: Amnesty закликала до дієвого моніторингу ситуації з правами людини

Десять років окупації Криму: Amnesty закликала до дієвого моніторингу ситуації з правами людини

Звіт
Укрінформ
Amnesty International закликала міжнародну спільноту не оминати увагою жодної можливості для дієвого моніторингу ситуації з правами людини в Криму та на інших окупованих Росією територіях України і за кожної нагоди озвучувати проблеми з правами людини на всіх відповідних дво- та багатосторонніх майданчиках.

Про це йдеться у звіті організації, присвяченому десятій річниці незаконної анексії Криму Росією, передає Укрінформ.

В Amnesty International констатували, що Росія мала десять років на те, щоб запровадити свої політики, спрямовані на видозміну етнічного складу та пригнічення неросійських національних ідентичностей у Криму. А наразі з’являються докази застосування схожих політик на інших територіях України, нині окупованих Росією.

«Наприклад, Amnesty International задокументувала грубу індоктринацію і примус, які російська влада провадить у школах окупованої частини Запорізької та Херсонської областей та на інших окупованих територіях», - зазначають автори звіту.

В Amnesty International зауважили, що недопуск Росією незалежних міжнародних моніторингових груп сприяв тому, що ці грубі порушення міжнародного гуманітарного права та прав людини залишалися недостатньо або повністю недослідженими. Тривала безкарність за такі порушення дозволила Росії ефективно впроваджувати зміни, які загрожують існуванню цілих спільнот та укладів життя на територіях, які вона контролює.

Читайте також: Псевдореферендум у Криму: прокуратура АРК здійснила 133 кримінальні провадження

«Росія повинна негайно припинити всі порушення міжнародного гуманітарного права та права у сфері прав людини в Криму й на інших територіях України під окупацією. Винні в усіх злочинах за міжнародним правом повинні бути притягнуті до відповідальності в рамках справедливого суду, а постраждалі й рідні жертв – мати змогу повною мірою реалізувати свої права на правду, справедливість та відшкодування», - заявили в організації. ​

Як повідомлялося, 20 лютого 2014 року російські війська без знаків розрізнення здійснили операцію військового вторгнення на територію Криму з метою анексії Кримського півострова від України та окупації його Росією. Захоплення півострова стало першою частиною збройного конфлікту між Росією та Україною. Після окупації Криму Росія розпочала війну на сході України.

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Наразі триває 727-й день російсько-української війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-