У рівненському музеї показують усі видання роману Ірванця

У рівненському музеї показують усі видання роману Ірванця

Фото
Укрінформ
Усі видання роману письменника Олександра Ірванця «Рівне/Ровно» показали на виставці, яка відкрилася у Рівненському обласному краєзнавчому музеї.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила завідувачка сектору мистецтв музею, куратор виставки Тетяна Міненко.

«Сьогодні день народження нашого земляка і з нагоди такої події ми й влаштували таку виставку. Вона оригінальна тим, що виставляємо на огляд матеріали, документи, окремі предмети, які пов’язані із життям і творчістю Олександра Ірванця. Тут же – книги, афіші поставлених за творами письменника п’єс, навіть можна побачити жартівливу купюру «Одне сашко», яку свого часу подарували пану Олександру його друзі», – зазначила Міненко.

За словами музейниці, на виставці вперше представлені всі наявні на сьогодні видання відомого роману «Рівне/Ровно» – чотири в Україні, а також переклади цього твору білоруською, польською, сербською, німецькою мовами. Є тут і окремі книжки та колективні антології, і збірники з творами письменника, які виходили у США, Німеччині, Австрії, Словенії, Хорватії, Сербії, Чехії, Словаччині, Швеції.

У рівненському музеї показують усі видання роману Ірванця / Фото: Тетяна Міненко

В експозиції – низка книг-перекладів з російської, білоруської та польської мов, численні журнальні публікації в різних країнах Європи, каталоги та програми різноманітних літературно-мистецьких заходів, у яких брав участь Ірванець.

Окремо можна побачити кіно- та театральні афіші, інші пам’ятні предмети, пов’язані з творчою діяльністю рівненського письменника.

Читайте також: У Національному музеї після реставрації виставлять вкрадену нацистами картину

Олександр Ірванець – український поет, прозаїк, драматург і перекладач. Народився 24 січня 1961 року у Львові. Зростав у Рівному. У 1985 разом із Юрієм Андруховичем та Віктором Небораком заснував літературне угруповання Бу-Ба-Бу. Підскарбій Бу-Ба-Бу.

З 1993 року постійно проживає в Ірпені під Києвом.

Від початку 2000-х працює в драматургії та прозі. Автор понад двох десятків книг та численних публікацій у часописах і альманахах Європи й Америки. П’єси Ірванця поставлені у різних країнах, зокрема у Німеччині, Україні та Польщі. Він – один із сценаристів фільму «Поводир», де зіграв роль другого плану, член українського та білоруського ПЕН-клубу. Герой пісні гурту ВІА «ОВВА».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-