У музеї на Хмельниччині коні відтворять автентичну атмосферу XVIIІ-XX століть

У музеї на Хмельниччині коні відтворять автентичну атмосферу XVIIІ-XX століть

Укрінформ
У Малієвецькому обласному історико-культурному музеї на Хмельниччині з’явилися двоє коней Білка і Кара, які допоможуть відтворити тут автентичну атмосферу палацово-паркового комплексу XVIIІ-XX ст. Згодом із ними можна буде фотографуватися, покататися у бричці і навіть верхи.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла в.о. директора музею Анастасія Донець. 

«Двох коней передала Малієвецькому музею обласна рада з іншого закладу. Наш музей новий, він не успадкував жодного досвіду і створюється в нових умовах. Сьогодні на музей покладається дуже багато завдань, зокрема створення атмосфери, відновлення історичного ареалу існування аристократичного життя у XVIIІ ст., якщо ми говоримо саме про палацово-парковий комплекс. Коли людина перетинає межу нашого палацово-паркового комплексу, вона має опинитися в атмосфері, наближеній до XVIIІ-XX ст. Її мають супроводжувати речі і звуки, які оточували людей 100-200 років тому. Коні важливі для того, аби привабити туриста», – каже Донець.

За її словами, музею передали двох коней Білку та Кару, які раніше виконували господарські функції. У Маліївцях вони натомість створюватимуть гарну картинку. Тварин залучатимуть до прибирання парку, адже їм для повноцінного життя потрібне навантаження. Живуть коні в господарському приміщення, що залишилося тут після дитячого санаторію. 

«До того моменту, коли ми допустимо до коней туристів, маємо тварин добре вивчити і зробити їх абсолютно безпечними для відвідувачів. Сподіваюся, за кілька місяців ми започаткуємо фотосесії для дітей із тваринами. Плануємо також прогулянки у бричці, а далі – прогулянки верхи. Зараз до коней можна підходити і годувати їх морквою. До того ж ми прагнемо привернути увагу до зменшення поголів’я коней в Україні», – додала в.о. директора музею.

Донець розповіла, що на територію маєтку, де розташований музей, також живуть троє дорослих і четверо маленьких овець. Їх привезли для того, щоб вони безпечним способом вистригали газон. Це було традиційним для парків у англійському стилі. Тварини без ріг, і їх дуже люблять діти.

Село Маліївці відоме палацом Орловських, закладеним 1788 року. Будівля зведена у стилі раннього французького класицизму. Палац оточений парком зі ставками, фонтанами, де росте понад 80 видів старих дерев. З-поміж іншого там збереглася водонапірна вежа та джерело питної води. Туристів до Маліївців вабить і 18-метрова скеля з водоспадом, в середині якої розміщена двоповерхова печера, пов’язана з давнім монастирем.

Будівля палацу використовувалася для потреб дитячого протитуберкульозного санаторію «Світанок», а цього року заклад ліквідували і створили там обласний історико-культурний музей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-