На Тернопільщині завершився перший етап реставрації замку XVII століття

На Тернопільщині завершився перший етап реставрації замку XVII століття

Укрінформ
Завершено перший етап реставрації пам’ятки архітектури національного значення XVII ст. – замку у Чорткові, що на Тернопільщині.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив генеральний директор Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура.

«Реставраційні роботи цієї фортифікаційної споруди розпочали усередині літа у межах програми Президента «Велика реставрація». За цей час фахівці відновили стіни двох замкових поверхів, склепіння та 1600 кв. м давньої кладки. Десь до другої декади грудня завершимо реконструкцію даху із укладанням іспанської черепиці, для надання замку автентичнішого вигляду», – сказав Маціпура.

За його словами, в оновленій частині замкової споруди до 500-річчя Чорткова, яке відзначатимуть наступного року, відкриють історичний музей, кілька галерей і туристичне арткафе.

Чортківський замок увійшов до сотні історичних пам’яток України, які відремонтують коштом державного бюджету. Для реалізації проєкту виділено 17,5 млн грн.

Замок у Чорткові тривалий час був резиденцією українських магнатських родів Гольських та Потоцьких, а тепер входить до Національного заповідника «Замки Тернопілля».

Як повідомляв Укрінформ, у межах проєкту «Велика реставрація» наразі відновлювальні роботи відбуваються на 36 об'єктах культурної спадщини країни.

Програма розрахована на 2021-2023 роки та має мету перетворити об'єкти матеріальної культурної спадщини на один із основних ресурсів розвитку України, зробити їх туристичними магнітами.

На Тернопільщині в межах програми відновлять, крім замку, міську ратушу на площі Ринок і адміністративний будинок «Рідної школи» в Бережанах та Збаразький замок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-