У трьох львівських музеях з ініціативи Олени Зеленської запрацювали україномовні аудіогіди

У трьох львівських музеях з ініціативи Олени Зеленської запрацювали україномовні аудіогіди

Фото
Укрінформ
У Львові в палаці Лозинського, музеї імені Андрея Шептицького та музеї Івана Георгія Пінзеля запрацювали україномовні аудіогіди.

Проєкт реалізовано в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Офісу Президента.

"У Львові запрацювали три україномовні аудіогіди: у Львівській національній галереї мистецтв ім. Бориса Возницького (палац Лозинського), Історичному комплексі Національного музею ім. Андрея Шептицького та Музеї Івана Георгія Пінзеля", - йдеться в повідомленні.

У трьох львівських музеях запрацювали україномовні аудіогіди / Фото надані Пресслужбою ЛОДА

Зазначається, що проєкт реалізовано у межах співпраці медіасервісу MEGOGO, Міністерства культури та інформаційної політики й Державного агентства розвитку туризму.

За даними ОП, у серпні цього року було підписано меморандум про початок роботи над 30-ма аудіогідами з нагоди 30-річчя Незалежності України.

Проєкт охоплює локації з усієї країни, а за рекомендацією МКІП й Держтуризму було відібрано культурні об’єкти. Створенням аудіогідів для них займається команда медіасервісу MEGOGO.

Крім того, в ОП зауважили, що до створення аудіогідів для Львова приєдналися також українські зірки. Так, аудіогід для палацу Лозинського озвучила співачка Христина Соловій, у Національному музеї імені Андрея Шептицького та Музеї Пінзеля лунатиме голос народного артиста України Остапа Ступки.

Також повідомляється, що над сценаріями аудіогідів працювали уродженці Львова.

«Мені надзвичайно приємно, що у нас з'явилися партнери, які підтримують проєкт аудіогідів і в Україні. Важливо, що ми не забуваємо про розвиток і підтримку культури й усередині держави. Сподіваюся, інші інституції надихатимуться прикладом Львова і ставатимуть частиною нашої родини аудіогідів», – зазначила Олена Зеленська.

Разом із тим в ОП нагадали, що ідея заснування галереї мистецтв, що нині носить ім'я вченого й колекціонера Бориса Возницького, сягає кінця XIX сторіччя. У 1903-1906 роках були придбані перші картини, що увійшли до колекції. Галерея розташовується в палаці Лозинського. У 23 його залах представлене європейське мистецтво ХІХ – кінця ХХ ст., зокрема твори Жана-Батиста Вікара, Яна Матейка, Генріха Семирадського, Яцека Мальчевського, Михайла Бойчука. Одним із найцінніших експонатів є портрет Йоахима Мюрата авторства Жана-Батиста Вікара.

Музей Пінзеля у Львові працює з 1996 року в приміщенні колишнього костелу кларисок. Тут експонують 29 робіт Івана Георгія Пінзеля – майстра барокової скульптури. Серед відомих творів – статуя святого Юрія Змієборця, розміщена на фасаді собору Святого Юра у Львові, скульптури «Самсон, що роздирає пащу лева» та «Ангели», які свого часу виставляли в Луврі в Парижі.

Національний музей імені Андрея Шептицького виник у 1905 році як Церковний музей. У 1911 році, з розширенням колекції, його перейменували на національний. Експозиція презентує розвиток українського національного стилю – неовізантизму. Одним із найяскравіших його прикладів є іконостас 1920-х років роботи Петра Холодного. В експозиції також представлені твори грона бойчукістів: живописні роботи Миколи Рокицького й Охріма Кравченка, графіка Оксани Павленко, Євгена Сагайдачного та Григорія Довженка.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-