У печері на Тернопільщині відтворили трипільську гончарню

У печері на Тернопільщині відтворили трипільську гончарню

Фото
Укрінформ
Гончарну майстерню трипільців відтворили ентузіасти-краєзнавці у печері Вертеба на Тернопільщині, де свого часу археологи знайшли численні трипільські артефакти.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів ініціатор проєкту, археолог Михайло Сохацький.

«Упродовж кількох місяців у печері Вертеба за підтримки Українського культурного фонду готували самобутні локації, які могли б дати туристам образну уяву про такий таємничий світ трипільської культури. Зокрема, у підземних лабіринтах відкрили нові експозиції та оригінальну гончарну майстерню трипільського майстра. Відтворили сцену, на якій відображено за роботою трипільця-гончара, тут же – інші фігури давніх людей, глиняні вироби», – розповів Сохацький.

За його словами, також у межах проєкту відкрили експозиційні ділянки «Побут та життя трипільців» і «Трипільське хліборобство».

Крім нових експозицій у «Печері-музеї трипільської культури Вертеба», запрацював пізнавальний сайт про цей музей, створено фільм.

Також неподалік печери встановили інформаційно-тематичну скульптурну композицію – пам’ятний знак про тутешні, перші дослідження трипільської культури на території сучасної України у 1884 році.

Як повідомлялося, на території Тернопільської області, біля села Більче-Золоте розташована печера Вертеба – визначна пам’ятка історії та археології, що вже понад 100 років привертає інтерес фахівців археологічної науки.

Серед пам’яток трипільської культури печері Вертеба належить унікальне місце. Одна з найбільших археологічних колекцій трипільської культури, відомих сьогодні науці, походить саме з цієї пам’ятки. Зараз підготовлені документи на внесення пам’ятки до попереднього списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Раніше повідомлялося, що від 1996 року тут здійснюються комплексні активні археологічні, антропологічні та генетичні дослідження. Отримані під час розкопок матеріали, а також природний формат пам’ятки дозволили створити тут у 2004 році єдиний у світі підземний музей трипільської культури і включити його в туристичні маршрути.

Фото: Михайло Сохацький

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-