У Вінниці відтворили рецепт монастирської пивної юшки

У Вінниці відтворили рецепт монастирської пивної юшки

Укрінформ
У Вінниці в одному з нещодавно відкритих пабів відтворили рецепт старовинної монастирської пивної юшки, дегустацію якої планують включити до програми туристичних маршрутів.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив директор департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради Олександр Вешелені.

«Загалом ідея такого закладу як пивоварня капуцинів вперше була озвучена в межах розробки маркетингової стратегії ще у 2016-2017 роках, коли вивчалися потенційно найбільш привабливі туристичні проєкти. На це  звертала увагу й агенція, яка розробляла брендування Вінниці.  Розглядався варіант створення такого закладу у підземеллі костелу Діви Марії Ангельської, який досі належить ордену капуцинів, але це частина культової споруди. Тому паб «Чан монаха», у якому подають пивну юшку створили неподалік, теж у підвальному приміщенні. Ця ініціатива місцевих підприємців виникла передусім тому, що цього року у Вінниці почали відновлювати пивоваріння, а вінницьке пиво місцевої харчосмакової фабрики стало досить популярним у місцевих закладах і точках продажу. Тому вінницьке пиво тепер можна не просто продегустувати, а «нанизати» це все в історико-туристичній канві», – сказав Вешелені.

За його словами,  однією з таких цікавинок для туристів стане пивна юшка, яку тут готуватимуть за рецептурою, запозиченою з історичних свідчень капуцинів. У підземеллях монастирського комплексу ченці варили пиво та пивну юшку щонайменше з XVII століття. За легендою, ця проста і ситна страва, яку монахи роздавали городянам, врятувала місто та допомогла багатьом вижити під час епідемії чуми, яка лютувала у ті часи.

Нині ж у вінницькому пабі окрім традиційного варіанту (з грибами або м'ясом – ред.) гостям подають кілька сучасних варіацій, які або обіграють локальну кухню, або ж європейську середньовічну чи ранньомодернову.

«Дуже цінно, що тільки у цьому закладі є унікальні сорти пива з місцевими локальними назвами. А інтер'єр закладу дуже яскраво відтворює атмосферу стародавньої Вінниці, а також гравюри із життя монахів-капуцинів. Це створює гарну синергію гастрономії, історії та культури гостинності, яка присутня у цьому закладі», – додав директор департаменту маркетингу міста та туризму.

Читайте також: На Одещині популяризують гастротуризм через приготування бессарабської плацинди

Він зазначив, що саме тому міськрада підтримала реалізацію цього проєкту організаційно та інформаційно. А наступного року «Чан монаха» планують включити до туристичних маршрутів серед інших атмосферних кафе та ресторацій міста, які спеціалізуються на локальній тематичній гастрокультурі. Позаяк було б дуже логічним поєднати екскурсію до розташованих поруч автентичних підземель монастиря капуцинів з подальшим дегустуванням у пабі тематичної страви – монастирської пивної юшки.

Пивна юшка – традиційна страва північної та центральної Європи, відома з середньовіччя. Вона входила до вранішнього меню як простих людей, так і  монарших осіб. Попри невеликий вміст алкоголю, юшка покращувала настрій вже на початку дня і вважалася «великим витверезником».

Фото: facebook.com/visitvinnytsiavn

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-