У Мукачеві відновлюватимуть Білий палац Ракоці

У Мукачеві відновлюватимуть Білий палац Ракоці

Укрінформ
У Мукачеві реставруватимуть Білий палац Ракоці, міськрада подала на Prozorro оголошення про розроблення науково-проєктної документації щодо реставрації об’єкта.

Про це йдеться у повідомленні Мукачівської міськради в Фейсбуці, передає Укрінформ.

«23 вересня 2021 року уповноваженою особою Управління будівництва та інфраструктури на сайт електронних закупівель «Prozorro» подано оголошення про розроблення науково-проєктної документації по об’єкту: «Реставрація та пристосування для сучасного використання пам’ятки архітектури національного значення «Палац» (охоронний №169) за адресою площа Кирила і Мефодія, 16 в м. Мукачево», – йдеться в повідомленні.

Як зазначають у міськраді, очікувана вартість закупівлі – 686 107,00 гривень. Кінцевий строк подання тендерних пропозицій 4 жовтня 2021 року. Дату аукціону запланують після 29 вересня.

Повідомляється, що замовник робіт – Управління будівництва та інфраструктури Мукачівської міської ради.

Палац князів Ракоці (інша назва «Білий палац») – колишня міська резиденція князів трансільванської династії Ракоці, розташована у місті Мукачево.

Читайте також: У Львові обрали проєкт із реставрації Свірзького замку

Вони проживали в ньому до 1711 року. Після придушення національно-визвольної війни 1703-1711 років, якою керував Ференц Ракоці ІІ, палац спочатку перейшов у власність імператора Австрії, а потім, у 1728 році, його передали разом із величезними земельними угіддями в подарунок німецькому графу Шенборну-Бухгейму.

«Білий палац» використовувався для урочистих прийомів знаті та іноземних послів. У ХІХ столітті у палаці розміщувалася експозиція Мукачівського краєзнавчого музею, заснованого відомим закарпатським археологом Тиводаром Легоцьким. Там була й канцелярія графа Шенборна, де працював юристом Легоцький.

З 1945 року, коли Закарпаття увійшло до складу радянської України, у стінах палацу розміщувався штаб військового з'єднання радянської армії. Потім тут була одна з середніх шкіл міста. У 1979 році в палаці було відкрито першу на Закарпатті дитячу художню школу імені Мігая Мункачі, яка працювала в його стінах донедавна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-