У Львові обрали проєкт із реставрації Свірзького замку

У Львові обрали проєкт із реставрації Свірзького замку

Фото
Укрінформ
У Львові відбулося засідання журі всеукраїнського конкурсу на найкращу проєктну пропозицію реставрації з пам’ятки архітектури національного значення – замку XV-XVII ст. у Свіржі, де створять культурно-мистецький центр.

Про це у Фейсбуці повідомила Львівська спілка архітекторів НСАУ, передає Укрінформ.

Як зазначається в дописі, у результаті довгої та напруженої дискусії та рейтингового голосування було обрано проєкт-переможець конкурсу під номером 512384, розроблений творчим колективом з Тернополя, який очолює архітектор Юрій Вербовецький.

Переможця обрали серед чотирьох поданих пропозицій відновлення Свірзького замку XV-XVII ст. від учасників із Києва, Тернополя і Львова.

Читайте також: Львівщина в межах «Великої реставрації» планує відновити понад 40 об’єктів

Свірзький замок планують повністю відремонтувати у 2022 році в межах програми «Велика реставрація».

У Львові обрали проєкт із реставрації Свірзького замку / Фото: Львівська спілка архітекторів НСАУ

Як повідомляв Укрінформ, Департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА, спільно з комісією спадщини та туризму Львівської обласної ради, виділив 1 млн грн на виготовлення проєктно-кошторисної документації з реставрації Свірзького замку. Але висунувши умову, що Всеукраїнської спілка архітекторів, у підпорядкуванні якої знаходиться замок, має створити власну адміністрацію і працювати прозоро, інакше пам’ятку можуть повернути області.

Свірзький замок – пам’ятка національного значення XVI ст. Основна його реставрація завершилася у 1917 році, про що свідчить вирізьблений пам'ятний напис над брамою із зовнішньої сторони. У 1939 році його націоналізувала радянська влада. Довгий час він стояв пусткою, короткий період використовувався як школа трактористів. У 1978 році – переданий на баланс Спілки архітекторів тодішнього СРСР. У 1993 році замок передали у користування державному об’єднанню «Львівліс», проте згодом, у 1997-му, знову повернули архітекторам. У 2010-му замок планували передати у концесію приватному інвестору, але відповідального підприємця не знайшли.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-