У Ніжині відкрили

У Ніжині відкрили "Інтерактивний скансен", який занурює у середньовічний побут

Фото
Укрінформ
На Чернігівщині, на базі Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя, відкрили "Інтерактивний скансен", присвячений життю і побуту східних слов’ян VIII-XII століть.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив автор ідеї, кандидат історичних наук, доцент НДУ Іван Кедун.

"Це – один із етапів створення нашого "середньовічного села", реалізувати який вдалося завдяки програмі DOBRE. Вона профінансувала будівництво "Інтерактивного скансену", завершує там свої проєкти, а далі ми будемо розширювати його так, як планували. Закінчити все повністю хочемо десь за рік", – розповів Кедун.

За його словами, музей просто неба створений у партнерстві з Ніжинською міськрадою спільними зусиллями випускниць "Академії жіночого лідерства" програми DOBRE, співробітників і студентів університету, волонтерів ГО "Ніжинське археологічне товариство".

Першими інтерактивності скансену випробували випускниці академії. Вони працювали за реконструйованим гончарним кругом, бились на шаблях у лицарських обладунках, стріляли з лука, навчалися ткацтву та іншим стародавнім ремеслам. Також на інтерактивні уроки історії сюди приходили ніжинські школярі.

Читайте також: У Мелітополі у краєзнавчому музеї покажуть скіфське золото

Про початок реалізації в НДУ своєї давньої ідеї – створення історико-культурного навчально-розважального центру з умовною назвою "Середньовічне село" – Кедун розповідав Укрінформу ще влітку. 

"Усе, що тут побудуємо, базуватиметься на історичних аналогах", – сказав науковець.

За його словами, в музеї можна буде зліпити з глини давньоруську чашку, випити з неї квасу, приготованого за старовинним рецептом, спробувати себе в ролі середньовічного коваля, фехтувальника чи лучника, пометати списа, приготувати в давньоруській печі їжу. Також у планах – нашити давньоруського автентичного вбрання, яке дасть змогу відвідувачам повністю зануритися в епоху Давньої Русі.

Планується, що центр виконуватиме кілька функцій – туристично-розважальну та освітню. Особисто Кедун читатиме тут лекції з історії середніх віків, зокрема частину, присвячену середньовічному побуту. Також це буде приваблива туристична локація, де відвідувачам надаватимуться замовлені послуги.

Фото: Ніжинська міська рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-