На фестивалі «Полтавська галушка» покажуть, як гуляли весілля століття тому

На фестивалі «Полтавська галушка» покажуть, як гуляли весілля століття тому

Укрінформ
У Полтаві на Соборному майдані 18-19 вересня відбудеться Міжнародний фестиваль «Полтавська галушка», на якому відтворять місцеве традиційне весілля кінця XIX – початку XX століття.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють «Новини Полтавщини»

На гостей свята чекають майстер-класи з приготуванню галушок, гончарного мистецтва, вишивки та інших народних промислів, притаманних Полтавщині, фестиваль крафтових виробників локальної продукції. Можна буде придбати вироби місцевого бізнесу, ремісників. Для дітей облаштують ігрову зону.

«Для нас важливо показати українські традиції та те, як їх можна монетизувати. Наша місія – підтримати місцевого виробника, ресторатора, майстра й показати можливості наших територій, для того, щоб полтавці й гості міста більше знали про наш туристичний потенціал», – сказала співзасновниця фестивалю «Полтавська галушка», доцент, кандидат економічних наук Полтавського університету економіки і торгівлі Яніна Барибіна.

Гості святи матиму змогу скуштувати полтавські галушки, які готуватимуть та презентуватимуть кращі ресторатори Полтави. Також на святі будуть представлені різнонаціональні галушки: польські, грузинські, вірменські та кримськотатарські.

Особливістю цьогорічного фестивалю стане реконструкція полтавського традиційного весілля кінця XIX – початку XX століття, яке святкуватимуть два дні. Перша його частина – заручини, сватання, вдягання нареченої – буде закритою та пройде в садибі Івана Котляревського, побачити її зможе близько 50 людей.  Після цього наречені вийдуть в люди, а всі присутні стануть гостями весілля. 

Молодят одягнуть в український стрій, над яким працював співзасновник етнографічної збірки «Древо» Едуард Крутько.

Читайте також: На фестивалі у Херсонській області зварять 30 казанів різних борщів

Планують також присутність кримськотатарського колориту на фестивалі. Задля цього співпрацюють з полтавкою з татарським корінням Людмилою Верещагіною.

«Ми почали з того, чи є в кримськотатарській кухні страва, схожа на галушку. Виявилося, що є. Готується як чебурек, але є прототип на пару. Оце вже вам галушка», – розповіла Людмила Верещагіна.

Організатори також хочуть долучити представників кримськотатарського народу і в «кулінарному плані». Етнічна кримська татарка, яка проживає зараз в Ірпені, Леране Хайбуллаєва погодилася приїхати на фестиваль. Вона буде проводити майстер-класи та готувати татарський аналог галушки.

У 2019 році, на першому фестивалі, було погашено поштову марку із зображенням полтавської галушки. Організатори мають намір продовжити цю традицію. Тому цьогоріч планують створити локацію для Укрпошти, де кожен зможе надіслати тематичну листівку-привітання з самого фестивалю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-