На даху Держпрому в Харкові відкрили оглядовий майданчик

На даху Держпрому в Харкові відкрили оглядовий майданчик

Фото
Укрінформ
Перший у Харкові висотний оглядовий майданчик відкрили на даху будівлі Держпрому в самому центрі міста.

Коментар кореспондентові Укрінформу просто на оглядовому майданчику дав директор КП "Держпром", кандидат економічних наук, заслужений працівник сфери послуг України Микола Чехунов.

"Оглядовий майданчик вартістю в 4,5 млн грн на даху Держпрому - першого радянського хмарочоса, побудованого в середині 20-х років минулого століття, - став до ладу до 30-річчя Незалежності України в рамках Програми Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво". Відтепер харків'яни та гості міста мають змогу побачити пам'ятки міста-мільйонника з висоти пташиного польоту. Більш того, сам Держпром, який разом з вежею обласного телебачення має висоту 107 метрів, став доступнішим для звичайних людей, які тепер можуть ближче познайомитися з його внутрішньою будовою", - зазначив Чехунов.

За його словами, оглядовий майданчик став своєрідним підсумком оновлення Держпрому, якому цьогоріч виповнюється 93 роки. Перші проєкти реставраційного ремонту з'явилися ще у 2001 році. Плани були на грані мрії: адже площа Держпрому 58 тис. кв. м. З ремонтом фасаду і внутрішніх приміщень, ліфтів, заміною інженерних мереж довелося справлятися з урахуванням того, що Держпром залишається "робочою" будівлею, де розміщені десятки управлінь і департаментів.

Оглядовий майданчик харківського Держпрому / Фото: В’ячеслав Мадієвський, Укрінформ

"Черговою мрією стала ідея створити на даху 6-го під'їзду перший у країні відкритий для всіх охочих оглядовий майданчик. Робота почалася в лютому цього року, довелося реставрувати весь під'їзд у 12 поверхів, зберігаючи його архітектурні особливості. Замінили не тільки ліфт разом із шахтою, а також покрівлю, яка стала підлогою майданчика на 137 кв. м. Вихід на майданчик - з внутрішнього приміщення, де розмістилося мультимедійне обладнання, за допомогою якого відвідувачі можуть ознайомитися з туристичними, історичними та архітектурними об'єктами міста. Для безпеки на майданчику вжито всіх заходів: від огорожі з металевих конструкцій до стін зі скла в 10 мм завтовшки і висотою до 1,5 м. Тут же розмістився супербінокль на особливій підставці, що дозволяє побачити місто у всій красі. Втім, переконайтеся самі", - запрошує на майданчик Чехунов.

Справді, видовище захопливе: як на долоні - золоті куполи харківських храмів, будівлі театрів і університетів, корпуси заводів, зелень парків, береги міських річок. На горизонті – найбільший у Харкові Салтівський житловий масив.

Читайте також: На вулицях Харкова встановили арт-піаніно – можуть грати всі охочі

Стосовно безкоштовних екскурсій на оглядовий майданчик - за словами Чехунова, спочатку таку можливість нададуть пільговим категоріям громадян. "Питання ціни та доступу на майданчик ще в стадії обговорення. У будь-якому разі він буде доступним за всіма параметрами", - зазначив він.

Серед перших відвідувачів оглядового майданчика на даху Держпрому були представники обласної влади: т.в.о. голови Харківської ОДА Олександр Скакун та очільник Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко. З ними Микола Чехунов поділився ще однією мрією: у травні 2017 року Держпром внесено до попереднього списку пам'яток ЮНЕСКО, які перебувають під охороною, але відтоді справа не просувається. Влада пообіцяла негайно почати роботу задля внесення Держпрому до списку об'єктів ЮНЕСКО, що охороняються

Як повідомляв Укрінформ, у січні 2017 року у Харківській облраді розглянули питання розвитку туристичної галузі в регіоні. Серед іншого обговорювалися пропозиції щодо створення туристичного об'єкта - оглядового майданчика на даху Держпрому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-