На Львівщині проходить наймасштабніший фестиваль-табір середньовіччя «ТуСтань!»

На Львівщині проходить наймасштабніший фестиваль-табір середньовіччя «ТуСтань!»

Укрінформ
На території скельного Державного історико-культурного заповідника «Тустань» біля села Урич проходить один із головних фестивалів літа на Львівщині – «ТуСтань!». Він триватиме упродовж тижня та об’єднує реконструкторів та поціновувачів середньовіччя з усієї України.

Про це розповіла співорганізатор заходу Марія Іванців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Фестиваль «ТуСтань!» – унікальний, тому що кожного року він розвивається в напрямку живої історії, в нашому форматі музейні експонати оживають. Ми не скликаємо людей на масові атракції, в нас більш сімейний пізнавальний формат, щоб зберегти українську культурну спадщину і передати її нащадкам. Сьогодні вже третій день нашого фестивалю, перші два були більш організаційними, ми розставляли наметове середньовічне містечко, приїхали перші учасники гості з Києва, Стрия, Львова, Івано-Франківська, Закарпаття – табір розростається. До нас приїжджають зі всієї України і з-за кордону», – зазначила Іванців.

На Львівщині проходить фестиваль «ТуСтань!» / Фото Марії Іванців та з ФБ-сторінки фестивалю

Цього року організатори змінили формат – захід триватиме цілий тиждень (до 8 серпня), а не лише вихідні. На території фестивалю для гостей щодня з 11:00 до 19:00 відкритий середньовічний табір, відбуваються майстеркласи. За словами співорганізатора фестивалю, вже на повну працюють ремісники – гончарі, текстильники, столяри, ливарники. Вони представляють повний цикл виготовлення виробу за технологіями, які використовувалися в середньовіччі. Також напередодні приїхав учасник гурту «Хорея Козацька» Данило Перцов, який демонструватиме середньовічні музичні інструменти, гратиме на них, створюючи атмосферу старовинного міста.

Читайте також: Фестиваль «Етніка» представить 12 народних художніх промислів

«У нас немає рамок, графіків, часових обмежень. Це безперервний процес ремісничого життя – цілий день. Якщо людина хоче, може прийти і увесь день провести з ковалем, а може спробувати себе і в малярстві, і в гончарстві, постріляти з лука, послухати цікавих доповідачів в лекторії. Наша ключова тема – це роль реконструкції у збереженні культурної спадщини в Україні. Ми хочемо показати, що такий формат – це невід’ємна частина музею, а особливо заповідника», – додала Іванців.

Чимало уваги на фестивалі присвячено військовій справі Середніх віків – можна буде взяти участь у кінній лицарській програмі, побачити парні поєдинки, бугурти (групові битви затупленою зброєю на лицарському турнірі), Тустанський лицарський турнір та штурм фортеці з використанням відповідної зброї.

У суботу й неділю працюватиме майстерня співу від гурту «Жива», виступатиме «Хорея Козацька». На вихідні передбачена окрема програма для дітей – казкова фортеця з іграми й анімацією.

Вартість входу на територію заповідника й фестиваль – 80 грн (у будні) і 150 грн (у вихідні).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-