На ешпаду до Мадейри: час відвідати батьківщину Роналду та знаменитого вина

На ешпаду до Мадейри: час відвідати батьківщину Роналду та знаменитого вина

Відпочинок 2021
Укрінформ
Загублений у Атлантиці острів вабить лавовими басейнами, садами маракуї та вересневими карнавалами

Все більше європейських країн відкривають для вакцинованих українців свої кордони, а на початку липня для масового туризму з України навіть став доступним новий, можна сказати, екзотичний напрямок – португальський острів Мадейра.

З 12 липня МАУ спільно з туроператором «Феєрія мандрів» розпочали чартерну програму в Фуншал. З 24 липня й авіакомпанія SkyUp починає виконувати прямі рейси на Мадейру, а Join Up пропонуватиме тури на її курорти. «Новий курортний напрямок славиться неймовірною природою та є центром пляжного й спортивного відпочинку», – пише у своєму прес-релізі до події МАУ. То надто лаконічна і безбарвна презентація такого острова, як Мадейра, вважаємо! А скромність, коли йдеться про чудові подорожі, недоречна. Опишемо ж усі основні принади прекрасного далекого острова як слід! 

Matthieu Cadiou / European Best Destinations
Фото: Matthieu Cadiou / European Best Destinations

ПОДАЛІ ВІД СПЕКИ, У ВІЧНУ ВЕСНУ

За що мандрівники люблять Мадейру – тут не буває різких перепадів або аномальних температур, завжди комфортно. Навіть узимку – 20 градусів тепла, ну нехай у холодний день – аж 17. «А зараз ніякої спеки – температура завжди близько 25-26 °С і хіба на сонці сягає 30°, – розповідає Ігор Захаренко, засновник компанії «Феєрія мандрів», що особисто дослідив уже Мадейру з околицями. – Любиш сонце – засмагаєш, не любиш – не страждаєш через нього. Уночі – 22-23°, з відкритим вікном спиш». Мадейру звуть островом вічної весни, клумбою серед океану цілком заслужено – тут завжди природна свіжість, повно квітів, повітря наповнене ароматами. «Те, що точно треба для реабілітації після ковіду», – жартує Захаренко.

Температура води влітку 22°, на Порту-Санту – на кілька градусів вище. «Всі курорти розташовані у південних частинах островів: це природно захищені від вітрів затишні бухти – навіть коли на півночі вітрюган, тут спокій», – розповідає Захаренко. На півночі теж готелі є, хоч і значно менше – там зручні пляжі зі штучними захисними конструкціями. Зазвичай проблема плавання в Атлантичному океані – течії, що непередбачувано охолоджують воду навіть влітку. Тут на холодну течію можна натрапити, хіба коли виходиш далеко в море на дайвінг, запевняє досвідчений мандрівник.

Мадейру з найбільшим її містом Фуншал оточують ще 3 острови (два – незаселених). Це така собі оаза посеред Атлантичного океану – до європейських берегів – аж 980 км звідси, до найближчої суші – Канарських островів – понад 400. Тут дуже чисте повітря, неймовірно чисті води і ніяких натовпів. «Відчуття повної безпеки, злочинності – майже нуль, острівне населення – дуже доброзичливі довірливі люди», – описує середовище Захаренко. Відпочивати на краю світу – виявляється, чудовий варіант!

Фото: saiko3p
Фото: saiko3p

ВІД ПЛЯЖНОГО РЕЛАКСУ ДО ПІДКОРЕННЯ ВЕРШИН

Олл інклюзів – це не про Мадейру. Ні, тут є суто пляжні готелі, й навіть система «все включено» подекуди теж, і можна влаштувати собі лінивий відпочинок, слухаючи шум океану цілий день з коктейлем у руці. «Побували на Порту-Санту – любителям пляжів там рай: 9 км лінії з золотистим пісочком», – хвалить сусідній острів пан Ігор. Але більшість готелів пропонують ліжко та сніданок, бо цей острів повний цікавинок. «Є де купатися, є де й гуляти, багато видів морських прогулянок, – розповідає Захаренко. – Можна спостерігати дельфінів, морських черепах, кашалотів, китів, займатися дайвінгом». А ще – славнозвісні місцеві левади. Левада на Мадейрі – явище унікальне. Це такі собі канали для збору стічної води (опадів), що будувалися вздовж гірських доріг і стежин ще з 15 століття. Цю унікальну зрошувальну мережу сьогодні використовують як туристичні об’єкти – вздовж них проклали пішохідні маршрути, які вже років 40 користуються особливою популярністю. «Левада – це невеличка канавка, що вимощена каменем і йде по схилу гори. Поруч зазвичай розташована стежка, по якій і прогулюються», – описує Анастасія Ляхоцька, керівник напрямку Португалія компанії Join Up. 

Деякі мандрівники приїздять на острів суто заради того, аби обійти його уздовж левад! А загальний їх кілометраж – не багато, не мало – 2000 км зручних стежин з підйомами та спусками, гірські мальовничі печери та водоспади, панорами на затоку Абра з китами, що іноді запливають у неї, деревовидні папороті, різнобарвне птаство на маршруті. А ще на вулканічному острові є вершина, на яку можна сходити в будь-яку пору року – Руйву (1862 м). Разом з сусідньою Піку-ду-Аріейру (1818 м) вони утворюють гірський маршрут, розрахований на 3-3,5 години. Спеціальної підготовки не треба – чому не додати Руйву до власного списку обійдених гір?

Важко дається хайкінг – можна розважитися й на рівнині. «Найбільш розвинена туристична інфраструктура – в Фуншалі. Саме в цьому мальовничому місті знаходяться головні готелі, а ще тут є стародавня фортеця Сантьяго (нині – музей сучасного мистецтва), дивовижний ботанічний сад і набережна з видом на океан», – розповідає Анастасія Ляхоцька. 

Слід поїздити в різні міста й цікаві локації, говорить вона – так, у маленькому містечку Санатана можна знайти традиційні будинки з солом’яним дахом, або завітати до гірського Куррал-даш-Фрейраш, розташованого у кратері згаслого вулкана. «Враховуючи невеликі розміри острова, за кілька днів можна об’їздити майже все», – запевняє Ляхоцька. Поціновувачам давнини буде цікаво проїхатись містечками острова й подивитися старовинні церкви й монастирі, форти та інші історичні локації, каже вона. Більша частина з них побудовані, коли острів уже належав Португалії, але помітні й сліди перебування тут італійців. «Цікаво завітати до Долини черниць – поруч із річкою й серед скель, прямо на стінах ущелини, розташовані маленькі будиночки послушниць», – рекомендує Анастасія.

Острів багатий на музеї, присвячені темам від історичних артефактів до актуального мистецтва, від традицій виноробства до життєпису відомого футболіста. «Оскільки тут народився Кріштіану Роналду, в Фуншалі діє музей CR7, присвячений його кар’єрі», – розповідає Ляхоцька.

1
Фото: Cristian Balate

В ЗОНІ АТЛАНТИЧНОГО КОЛОРИТУ

Основними екскурсіями можна оглянути або центральну і східну частину острова, або його захід і північ. Ігор Захаренко радить не економити на враженнях: на Мадейрі зійшлися 7 кліматичних зон і кожен її куточок неповторний. «То у лісі ходиш, то піднімаєшся до хмарок, а на спуску натрапляєш на марсіанські пейзажі. На півдні – затишок, на півночі – високі хвилі для серфінгу», – описує картину він. Тут росте чимало ендеміків і взагалі флора розкішна. Квітне жакаранда, осипає пелюстками тюльпанове дерево, дивують деревовидні ромашки та кульбаби, кактуси-опунції. «Повно бананів, драконових дерев, а гортензії на Мадейрі – як будяки, різних відтінків, величезними кущами вздовж доріг і на вулицях розкинулися, – з захопленням переповідає наш експерт. – А ще тут росте маракуя 8 сортів, її зазвичай подають на сніданок у хороших готелях». Загалом на острові – понад 2000 видів квітів, частина з яких зустрічаються лише тут, говорить Ляхоцька. «Саме на Мадейрі знаходяться величезні масиви лаврових дерев – залишки старовинної флори, що колись домінувала в Європі, а збереглась лише на острові, – розповідає вона. – Лаврові ліси займають понад 15 000 м² і є частиною природного парку». Якщо побуваєте на дайвінгу, переконаєтеся, що біля узбережжя острова зустрічається понад 500 видів риб. А під час прогулянок зустрінете ендемічних птахів – мадейрського тайфунника, мадейрського голуба і мадейрського королька, обіцяє Анастасія.

Ще одна природна родзинка – лавові басейни, утворені стародавніми виверженнями. Колись лава, вийшовши на поверхню, охолодилася водами океану й утворила природні басейни, захищені від хвиль невеликими скелями. На березі Порту-Моніш, де їх багатенько, дно басейнів вирівняли, проклали до них зручні місточки, сходинки і вимостили майданчики. Навіть коли океан бурхливо хвилюється, у цих басейнах спокійно, затишно й водичка тепленька.

Funchal, Madeira - Copyright PRILL
Фото: PRILL

НА БУДЬ-ЯКИЙ ГАМАНЕЦЬ

За словами керівника «Феєрії», на Мадейрі відпочивати досить дешево. «Чашка кави у Фуншалі – 90 центів», – каже він. Тоді як в інших містах Европи вона може коштувати й удвічі дорожче. Обід на двох у середнього сегменту ресторані – 32 євро, кіло апельсинів за 1 євро продадуть (за даними www.numbeo.com). У Барселоні, для порівняння, середній чек у такому ж закладі – 50 євро, а апельсини чи банани – по 1,8 євро. Зазвичай острівний відпочинок трохи дорожчий, ніж на континенті. Але більшість продуктів харчування – місцевого походження, тут багато чого вирощується і виготовляється автономно. «Готелі є від найпростіших до 5-зіркових, можна обрати до свого бюджету і вподобань (коли хочеться більше пляжу чи мандрів островом). Співвідношення ціна-якість ідеальне, – розповідає пан Ігор. – Цікаво, що під час карантину багато з них не втрачали час дарма, а провели реновацію, навіть нові готелі будувалися. В той час, як подекуди в Туреччині й Греції туристи скаржилися на побачений занепад». Щоправда, готелів зі своїми пляжами не так багато, і ще треба пошукати, аби вхід у море був пологий. Зазвичай на острові потрапляють у воду з платформ зі сходами. Хоча в цьому й свої плюси – навколо не одноманітна рівнина, а скелясті береги, краса.

Mercado do Lavradores, Funchal, Madeira Islands, Portugal Ⓒ Matthieu Cadiou / European Best Destinations
Фото: Matthieu Cadiou / European Best Destinations

ЩО СМАКУЄ ДО МАДЕРИ

«Островом треба ходити, дивитися, пробувати національну кухню», – переконаний Захаренко. Молюски на грилі, морські равлики з часником та лимоном, чудова глибоководна риба ешпада (риба-шабля), яку тут готують у клярі з бананами та під кисло-солодким соусом з маракуї… Величезна порція ешпади з гарніром і салатом – усього 11 євро. «Ще одна популярна страва – калдейрада: рагу з різних риб чи молюсків з картоплею, цибулею, томатами й оливковою олією», – радить також покуштувати Ляхоцька.

Острів дав назву легендарному кріпленому вину мадера, нагадує Анастасія. Воно настільки популярне в світі, що раз на рік на острові навіть проводять присвячені йому автогонки – Rali Vinho da Madeira. «У нас це вино частіше відоме своїми десертними варіантами, але існують і сухі, напівсухі й напівсолодкі версії, то ж усі зможуть підібрати щось до страв і настрою», – говорить вона.

За словами керівниці напрямку, Мадейра ще з XV сторіччя була важливим центром виробництва цукру, а отже тут знаються на десертах. Рецепту найвідомішому з них – Bolo de mel – вже 500 років. Вважається, що придумали його послушниці монастиря Санта-Клара у Фуншалі. «Пиріг готують із чорної патоки, горіхів і різних спецій: гвоздики, кориці, чорного перцю, насіння анісу та інших. Завдяки використанню патоки, яку тут називають mel de cana, що дослівно означає «мед цукрової тростини», пиріг може зберігатись дуже довго, – розповідає експертка. – За місцевою традицією, його ніколи не ріжуть, а лише відламують шматочки руками».

http://www.visitmadeira.pt/
Фото: visitmadeira.pt

ПОПЕРЕДУ – ФЕСТИВАЛІ НА ЧЕСТЬ КОЛУМБА ТА СИДРУ

Мадейра вже повертається до нормального постпандемічного життя і планує купу цікавих фестивалів. На вересень перенесли, зокрема, славнозвісний Фестиваль квітів – одну з найяскравіших подій року на острові. Фест зазвичай триває 4 дні – з музикою, показами чудернацьких квіткових композицій, килимів, з парадом, під час якого сотні уквітчаних танцівників у супроводі величезних квіткових платформ проходять головними вулицями Фуншала. Наприкінці серпня зазвичай проходить тут фестиваль вина Madeira Wine Festival. В Естрейтру-де-Камара-де-Лобуш та на острові Порту-Санту в цей період активно збирають виноград і починають його переробляти, а на честь цього у Фуншалі та на сусідньому острові влаштовують святкування, виставки, ярмарки, фольклорні концерти і, звісно, дегустації мадери. У вересні традиційно на Порту-Санту проходить ще й фестиваль Колумба. Головна подія фесту – історичний костюмований парад. А ще мешканці острова з року в рік люблять влаштовувати театралізоване дійство – відтворення прибуття мореплавця на острів. Дуже видовищно!

У цей же період на островах починають збирати яблука – і це окрема тема для свята. Festa do Pêro зазвичай проходить у поселенні Понта-до-Парго силами фермерів мало не всього острова. Кажуть, яблука Мадейри ще у давні часи вирізнялися особливими смаковими властивостями, а аромат мали такий, що на кораблях, котрі прибували до острова, ще віддалік носами чули, що він близько. Де яблука – там і сидр. Тому у вересні в Санто-да-Серра влаштовують ще й Свято яблучного сидру. Ці всі яблучні розваги дуже варті уваги любителів фруктів і справжнього сидру. Можна буде ознайомитися з купою оригінальних сортів яблук, рецептів їх приготування, технологією приготування справжнього сидру (те, що в Україні продають у пляшках, сидром португальці б не назвали) і взагалі насолодитися чудовою атмосферою сільського свята. 

Matthieu Cadiou / European Best Destinations
Фото: Matthieu Cadiou / European Best Destinations

СКІЛЬКИ КОШТУЄ МАДЕЙРА

Наразі тут діють доволі демократичні правила перетину кордону. Для в’їзду на територію острова громадянам України (не стосується дітей, яким не виповнилося 12 років) необхідно мати заповнену в період від 48 до 12 годин до посадки на літак спеціальну форму (отримуємо QR-код після заповнення анкети на madeirasafe.com) та сертифікат про вакцинацію будь-якою вакциною, якщо повний курс вакцинації завершений не менше ніж за 14 днів до прибуття. Сертифікат може замінити документ, що засвідчує одужання після COVID-19 у період до 90 днів до прибуття на острів, негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до прибуття в країну. А для туристів, які планують подорож між островами Мадейра і Порту-Санту, потрібен негативний експрес-тест на антиген, зроблений не більше ніж за 48 годин до прибуття в пункт призначення. На жаль, з 2 липня після повернення з Португалії обов'язково треба робити експрес-тест на антиген в аеропорту Бориспіль. Але Мадейра варта таких жертв.

Авіаквитки в Фуншал у системі skyup.aero наразі продають від 5959 грн в один бік і ціни постійно міняються (стартували з 4061 грн). В аеропорт імені Кріштіану Роналду (Мадейра – це ж батьківщина видатного футболіста) чартери МАУ літатимуть до 1 листопада. Польотна програма Sky Up, за словами Ляхоцької, наразі відкрита до кінця жовтня, але цілком можливо, що її продовжуватимуть і на зимовий період. Регулярними рейсами долетіти на острів можна значно дешевше – сайти-агрегатори пропонують добірку квитків на цей же період від 96 євро в обидва кінці. Щоправда, шлях в один бік з однією чи двома пересадками займе 17-19 годин і найдешевші рейси – через Лондон, який потребує візи (лоукости Ryanair i Wizz Air літають в аеропорти London Luton та London Stansted, у яких відсутня транзитна зона). А от квитки за 186 євро (в два боки) передбачають зупинки у таких прекрасних містах, як Відень та Лісабон – чим не шанс подивитися і їх, якщо пандемія дозволить?

Тур на 11 днів від «Феєрії» коштує від 849 євро на одного туриста у готелі 3* зі сніданками (це близько 27 190 грн. Екскурсійні програми дорожчі – від 1375 євро або 44 000 грн). Поїхати на Мадейру на 4 ночі удвох у готель-«трійку» зі сніданками від Join Up наразі коштує від 34 694 (близько 1085 євро).

Тетяна Негода, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-