Депутати Львівщини підтримали надання Трускавцю статусу державного курорту

Депутати Львівщини підтримали надання Трускавцю статусу державного курорту

Укрінформ
Львівська облрада ухвалила рішення «Про підтримку ініціативи щодо оголошення природної території Трускавця курортною територією державного значення». Попереду погодження в державних органах центральної виконавчої та законодавчої влади.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА, передає Укрінформ. 

«Ще на початку квітня міськрада Трускавця звернулася до нашого управління з документацією – принесли 10 томів із науковими обґрунтуваннями й картосхемами, які разом із місцевими санаторно-курортними закладами готували загалом 2 роки. До цього часу їх розглядало 5 комісій обласної ради. Тепер, після затвердження на сесії, документація буде передана в Державне агентство розвитку туризму», – зазначив заступник керівника управління туризму та курортів Львівської ОДА Тарас Лозинський.

Відповідно до Закону України «Про курорти» після погодження усіма центральними органами виконавчої влади Кабмін скерує до Верховної Ради законопроєкт про оголошення Трускавця курортом державного значення.

За словами Лозинського, надання території міста Трускавця статусу курортну державного значення підвищить туристичну привабливість, поліпшить інвестиційний клімат та затвердить позитивний імідж дестинації. Збалансоване використання природних та лікувальних ресурсів дасть захист та гарантії, які унеможливлюють завдання шкоди природі. Будуть створені так звані зони округу санітарної охорони (суворого режиму обмежень та спостережень).

Читайте також: Гуцульські храми курортної Ворохти: історії та легенди

Як повідомляв Укрінформ, Трускавецька міська рада передала у Львівську ОДА документацію щодо оголошення природної території міста Трускавця курортом державного значення 9 квітня.  

На Львівщині документацію на присвоєння статусу курорту державного значення також уже подав Моршин. Вона проходить погодження у центральних органах виконавчої влади. В Україні є загалом 7 курортів державного значення, але курорти Львівщини такого статусу поки що не отримували.

Офіційним роком заснування курорту у Трускавці вважається 1827-й, коли тут було відкрито водолікарню для мінеральних купелей. Але тутешня вода «Нафтуся» відома ще з 1469 року, її властивості вже 1578 року описував лікар короля Речі Посполитої. Наукове дослідження води «Нафтуся» розпочав львівський аптекар Торосєвич, він вперше зробив її хімічний аналіз у 1835 році.

Міський голова Трускавця Андрій Кульчинський розповів у інтерв’ю Укрінформу, як Трускавець переживає часи пандемії та чому важливий статус державного для курорту. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-