На Тернопільщині з’явився перший в області оглядовий майданчик на ратуші

На Тернопільщині з’явився перший в області оглядовий майданчик на ратуші

Фото
Укрінформ
У Теребовлі, що на Тернопільщині, у межах святкування Дня міста відкрили єдиний в області оглядовий майданчик на вежі ратуші.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на офіційному сайті Теребовлянської територіальної громади

«Вежа ратуші, її оглядовий майданчик відновлюють свою роботу. Мешканці і гості міста можуть піднятися сходовою кліткою, відновленою до історичного вигляду, на самий верх ратуші і оглянути Теребовлю з висоти 36 метрів, де відкривається неймовірний краєвид на усе місто та видно найцікавіші його архітектурні пам’ятки, серед яких і замок», – зауважила під час відкриття заступниця міського голови Теребовлі Алла Стечишин.

Вона додала, що вежа теребовлянської ратуші – єдиний оглядовий майданчик на цей час у Тернопільській області.

У тергромаді зазначили, що ремонтно-реставраційні роботи на міській ратуші проводилися упродовж 2019-2020 років. З міського бюджету було спрямовано 2 995 989,50 гривень.

Місто Теребовля було засноване 1097 року. А Магдебурзьке право отримало в 1389 році. Утім, за інформацією Туристично-інформаційного центру Теребовлі, історія місцевої ратуші, в якій засідав магістрат, розпочинається лише з кінця XVIII – початку XIX століття. У той час місто перебувало під владою Австро-Угорської імперії. У документальних джерелах можна зустріти різні дати спорудження ратуші, до того ж її неодноразово перебудовували, змінюючи внутрішнє планування та архітектурну форму.

Спершу у будівлі розташовувалася резиденція місцевого старости, а до 1890 року в приміщенні ратуші діяла польська загальноосвітня школа для хлопчиків ім. Адама Міцкевича. Будинок самоврядування у той час був увінчаний дерев’яною вежею у неоготичному стилі, окрасою якої були годинники, вбудовані у чотири сторони вежі.

Читайте також: Тернопілля: перетворити мальовничі руїни на «туристичну Мекку»

Під час Першої світової війни було зруйновано дерев’яну вежу та другий поверх Теребовлянського магістрату. Відбудували ратушу уже у класичному стилі: двоповерхова, прямокутна будівля з триярусною вежею, завершенням якої був флюгер, виготовлений у формі герба міста. Фасад стіни прикрашало ядро, знайдене під час розкопок на Теребовлянському замку. У 70-х роках ХХ ст. на одній стороні вежі було відновлено годинник, який подарував місту місцевий годинникар Анатолій Чайко з нагоди свого ювілею.

На початку 90-х років були проведені ремонтні роботи будівлі ратуші, над вежею піднято синьо-жовтий прапор, а на рівні третього ярусу – облаштовано оглядовий майданчик.

Два роки тому ініціативна група місцевих жителів та команда Туристично-інформаційного центру м. Теребовля запропонувала відновити туристичний "магніт" міста – реставрувати вежу з оглядовим майданчиком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-