«Петрівські субітки»: на Закарпатті відтворять рідкісний календарний обряд

«Петрівські субітки»: на Закарпатті відтворять рідкісний календарний обряд

Укрінформ
У закарпатському селі Вишка в понеділок, 12 липня, відбудеться перший фестиваль "Петрівські субітки" з відтворенням рідкісного обряду літнього циклу – запалення вогнищ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Закарпаття онлайн

"У понеділок, 12 липня, Костринська сільська рада запрошує на перший фестиваль "Петрівські субітки", який розпочнеться у с. Вишка, на горі Красія (на пересадці, підйом канатною дорогою) о 16:00", – йдеться у повідомленні.

У програмі, крім мистецької частини, фаєр-шоу та запалення субітки.

Зазначається, що "Петрівські субітки с. Вишка Великоберезнянського району" належить до рідкісних календарних обрядів літнього циклу, що збереглися лише у західних слов’ян.

У с. Вишка їх проводить молодь села у ніч на свято апостолів Петра і Павла (12 липня). Приуроченість до Петра і Павла визначила назву Петрівські. Саме слово «субітка» означає вогнище (характерне і для свята Іван Купала). Отже, головна подія обряду – запалення традиційних вогнищ. Їх готували заздалегідь (за 2-3 тижні до свята) на околиці села:  стягуючи старі сухі берези та ялиці, монтуючи з них високі каркаси (з 3-4 жердин заввишки 15-18 метрів). Висота субіток залежала від кількості вулиць, які брали участь у обряді. Між хлопцями різних частин села існувало змагання: чия субітка буде вищою, і горітиме довше.

Читайте також: Обряди традиційних свят подолян відтворять на фестивалі «Живий вогонь»

Зазвичай субітки розгоралися майже одночасно. Разом із вогнищем у темряві запалювалися факели, і хлопці біля субіток утворювали цікаві фігури, а потім – бігли в село дізнатися про результати змагання. Палиці з факелів закопувалися в грядку з капустою, щоб гарно вродило і капусту не поїдала попільниця та гусінь.

Основна зона побутування обряду – село Вишка Великоберезнянського району (в урочищах Магерка, Загорди, Плішка, Черевків горб, На скалі та Чертіж). Згадки про субітки (собітки, сибітки) зустрічаються в сусідніх селах району – Люта та Тихий, а також у лемків на території Словаччини.

Наразі спільнота села Вишка – основна група, яка виступає носієм обрядового елемента і дотепер зберігає традиції запалення Петрівських субіток.

Фото: КЗ "Обласний організаційно-методичний центр культури" Закарпатської облради

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-