5 причин відвідати Батумі

5 причин відвідати Батумі

Відпочинок 2021
Укрінформ
Радимо, що подивитись, поїсти і скільки мати грошей на поїздку в Грузію цього року

Подорож до столиці Аджарії можна описати одним словом – «свято». Тут на туристів чекають Чорне море, гори, багато вина, гастромандри та яскраві архітектурі пам’ятки. Це якщо коротко. 

Побувати у Батумі – значить запам’ятати літню відпустку назавжди. Невелике, але славнозвісне місто давно перетворилося на курорт світового рівня і щоліта прагне подарувати нам масу задоволень. Тут чисті галькові пляжі, цілий бульвар розваг, оригінальні затишні ресторанчики з національною, такою багатою на спеції та корисні калорії, кухнею. Неповторний клімат Східного Причорномор’я, романтика портового узбережжя, шалений кавказький колорит на кожному кроці – ось що вабить нас до прекрасного Батумі. 

15 червня Сакартвело (самоназва Грузії) відкрила туристичний сезон. Власне, Грузія – чудовий вибір для відпочинку в будь-якому сезоні. Але влітку в Батумі можемо влаштувати собі мікс екскурсійного і пляжного відпочинку. І ми зібрали ще як мінімум 5 основних причин присвятити свою відпустку цього літа саме кавказькому берегу. 

ПЛЯЖІ БАТУМІ: ЧИСТОТА І ЧУРЧХЕЛА

Шукаєте відпочинок без медуз і набридливого сміття, а так – щоб кришталева свіжа водичка і на суші – комфорт? Гайда до Батумі. «Повітря на узбережжі сповнене йодом і клімат дуже підходить для людей з проблемами дихальних шляхів. А ще на Аджарському узбережжі є курорти з чорними магнетичними пісками (наприклад, Урекі чи Шекветелі) які чудово лікують проблеми кісток», – описує переваги саме аджарських берегів Анастасія Ляхоцька, керівник напрямку Грузія туроператора Join UP!. Пляжний відпочинок тут особливо комфортний для сімей, каже експертка, оскільки досить просто поєднати тихий розмірений відпочинок в Кобулеті або Кваріаті з шумним живим веселим Батумі. 

Фото: Pixabay
Фото: Pixabay

По суті, тут один майже нескінченний пляж, який бере початок від Приморського бульвару. А Google Maps нараховує близько 10 локацій для морського відпочинку. Всі вони безкоштовні та з крупною галькою, і це хороші новини для тих, кого дратує пісок на рушниках та в плавках. Де галька – там не буває каламуті, водичка завжди кришталева і аж ніби пахне свіжорозрізаним кавуном. А щоб зручніше ходити камінням, досить захопити з собою гумові капці, та й усе.

Пляжі у Батумі чудово доглянуті – за чистотою тут ретельно слідкують, а розташовані дуже вигідно – далеко від трас, тож ніс не чує неприємних викидів, а вуха – шуму автомобілів. 

Пляжі тут громадські, безкоштовні, але облаштовані усіма сучасними зручностями. Ними можна скористатися за додаткову (і геть невисоку) плату. Тут є все необхідне для комфорту: душові кабіни (1 ларі – 9 грн), роздягальні (0,50 ларі – 4 грн), широкі стежки, вбиральні, можна орендувати парасолю та шезлонг (3-5 ларі – 26-43 грн). А якщо хочеться зовсім бюджетно – ніхто не забороняє засмагати на власному килимку абсолютно безкоштовно. 

Для любителів активного відпочинку на узбережжі Чорного моря пропонують традиційні розваги – парасейлінг (політ на парашуті за катером, 80 ларі – 690 грн), катання на водному мотоциклі (75 ларі – близько 645 грн), прогулянки на човні (10 ларі – 86 грн) тощо. В сезон це все має неабияку популярність, а як тішить око глядачів на березі!

Найпопулярніший – Центральний пляж Батумі та його частини: «Моє Чорне море», «Мандарин» та «Іверія». Він знаходиться найближче до центру міста поблизу Парку Чудес (можна орієнтуватись на оглядове колесо, яке чудово видно з будь-якої точки у місті). Тут дійсно є все – можна і поплавати, й розважитись. Саме через це пляж доволі популярний серед туристів, тому тут не вийде «зловити дзен». Але не треба думати, що купатися на Батумі-біч – брудно. Хоч туристів тут чималенько, вода дуже чиста, бо ця частина берегової лінії віддалена від порту. А вхід у воду пологий і чудово підходить для дітей. Якщо ж хочеться тиші й малолюдності, пісочку – краще їхати на пляжі Урекі, Гріголеті, Гоніо, Кваріаті чи Сарпі. 

Зате в Батумі – повний комплекс послуг. На пішохідному бульварі є платні та безкоштовні майданчики для воркауту, відкриті тренажерки. Для діток – ігрові зони з атракціонами і батутами, а для всіх бажаючих працює прокат велосипедів та скутерів. Безліч кафе, ресторанів та сувенірних магазинчиків. Завжди повні ароматних товарів розкладки з чурчхелою, фруктами-ягодами та випічкою. 

Чурчхела
Чурчхела

До решти пляжів можна дістатись пішки, простуючи через Центральний, і чим далі йти, тим менше туристів. Найбільше простору – на Дикому пляжі. Воно й не дивно, адже сусід цього «острівця спокою» – аеропорт. Та це не заважає медитувати, дивлячись, як сонце заходить у море, і вдихати чисте морське повітря.

СПЕЦІЙ ТА М’ЯСА ЗАБАГАТО НЕ БУВАЄ

Традиційна грузинська кухня – сильний аргумент «за» відпочинок у цій країні. Вона побудована на вдалих контрастах, поєднаннях гострого та пряного, аж хочеться куштувати страву за стравою. Місцеві роблять акценти у стравах на м’ясі, овочах та сулугуні, гарненько приправлених сванською сіллю, хмелі-сунелі, коріандром, базиліком, лавровим листом, м’ятою та зеленою цибулею. Виходить казково.

Хачапурі по-аджарськи
Хачапурі по-аджарськи

Як-то кажуть – ви не були в Грузії, якщо не куштували хачапурі – ніжну випічку з сиром. Хачапурі по-імеретинськи, по-гурійськи, по-мегрельськи, по-аджарськи – починайте куштувати з будь-якого та обирайте улюблений різновид. Оскільки ми в столиці Аджарії, то насолоджуймось аджарським – це той, що з яйцем. Смакота!

«Його випікають у вигляді човника з дріжджового тіста та сиру сулугуні, зверху викладають шматочок масла та яйце, що символізує захід сонця на морі. Перед тим, як почати його їсти, необхідно відламати «хвіст човна» і ним розмішати жовток всередині сирної начинки. А брати хачапурі прийнято просто руками», – розповідає гід місцевої туркомпанії «Taberne.Group» Наталія Гіоргадзе

Ще одна знаменита страва з тіста – хінкалі. В Аджарії знають смак у цій грузинській «візитівці». Можна сказати, що й в Україні цих хінкалі – у кожному холодильнику з напівфабрикатами. Е ні! Тільки скуштувавши страву на її батьківщині, розумієш, що то за делікатес. Усіх секретів грузинські кухарі, звісно, не розкривають, але зазвичай вони додають багато трав до начинки і м’ясо різних сортів. Для тих, хто не їсть м’яса, пропонують хінкалі з сиром та грибами, що теж дуже смачно. Головне – правильно їх куштувати, по-грузинськи: не виделкою та ножем, а руками. Необхідно спочатку надкусити, випити ароматний бульйончик, а потім їсти начинку. До речі, сам «хвостик» грузини не їдять – це великий прошарок тіста, який погано проварюється.

Серед родзинок грузинської кухні ще чимало білих плям для пересічного українця. Особливо рекомендуємо чірбулі (яйце по-аджарськи з додаванням спецій), еларджі (кукурудзяну кашу з великою кількістю сулугуні). Де, як не в Батумі, насолоджуватися справжнім сациві з куркою (пряний соус з курячим м’ясом), або вперше скуштувати аджабсандалі – холодну овочеву закуску? Зрештою, і лобіо (відварену червону квасолю з зеленню) аджарські кухарі готують казково, хоч би й кожен день їв.

А вже коли замовиш мцваді (шашлик) і місцевого вина, одразу почуваєшся, ніби на грузинському застіллі. 

ПІДПАЛИТИ І ВИПИТИ

Вина Грузії – то легендарна річ. Виноробство тут ніби релігія, оповита давніми традиціями. Смаків – цілий букет, і щоб спробувати різні сорти винограду, відчути його вишукані нотки та п’янкий аромат, варто відвідати дегустацію вин.

Найвідоміший винний дегустаційний льох у Батумі – винороба Важа Давитадзе. Загалом у країні вирощують до 525 сортів винограду, і в льохах Батумі пропонують скуштувати сорти винограду як східної, так і західної Грузії: Сапераві, Ркацителі, Кісі, Чхавері, Усахелаурі тощо. Всіх не перерахуєш! Але особливо приємною знахідкою для українського туриста стане вино Flirt-Rose: на його етикетці друкують вірш українською. 

Грузинське вино цікаве не тільки смаком, а й способом витримки. Подекуди досі його виливають у квеврі (великий глиняний глечик), який закопують у землю. Іноді квеврі проводять у землі десятки років, чекаючи нагоди – весілля сина чи народження онука, наприклад. З приходом інноваційних технологій, винороби почали використовувати американські та французькі дубові діжки. Виходить не гірше! Хоча прискіпливі грузини кажуть – витримка у квеврі дає більш насичений, специфічний смак та аромат. 

Дегустація починається з «артпідготовки», тобто екскурсії льохом. А коли відвідувач уже досить розпалився старовинними байками та апетитними подробицями, майстер винних справ переходить до найцікавішого, поступово відкорковуючи пляшку за пляшкою, наповнюючи келихи гостей то червоним, то білим, то рожевим вином. Поки шукаєш свій улюблений смак, можна дізнатись про історію виготовлення різних вин та що таке «винні ніжки», за якими визначають вміст алкоголю та солодкість напою. 

Важа Давитадзе
Важа Давитадзе

«Щоб побачити «винні ніжки», келих обертають, аби вино стікало по внутрішніх стінках. Потім його підносять до світла та оглядають краплі, які стікають найповільніше. Це й будуть ці самі «ніжки». Якщо вони тримаються на стінках келиха довго, то вино солодке. «Ніжки» у напою з високим вмістом алкоголю будуть більш товсті та повільно стікатимуть на дно келиха», – розповідає Важа Давитадзе.

Завершення дегустації зазвичай вогняне. Учасникам демонструють оригінальний спосіб перевірки міцного напою з виноградної вижимки – чачі. Це такий собі фокус, що лоскоче нерви глядачам. Палець обмочують в алкоголі та підпалюють: якщо чача його не обпекла, то вона якісна. Не впевнені у якості напою – краще не пробуйте повторити.

Вартість дегустації – від 27 доларів, а середня ціна пляшки вина стартує від 25-40 ларі (215-345 грн). За міцну чачу треба буде викласти 20 ларі (172 грн).

ГРУЗІЯ – ЦЕ БЛИЗЬКО І НЕДОРОГО

Грузія цього літа – один із найбюджетніших напрямків для подорожі, а це вагомо. Рахуйте самі: середній чек у ресторані в центрі Батумі на компанію з семи людей складе всього 73 ларі (630 грн) – за ці гроші кожному дістанеться порція хінкалі та вина. Чималеньке хачапурі, залежно від виду, коштує від 9 до 15 ларі (77-130 грн). Ціни на інші традиційні смаколики – 1,50-25 ларі (13-215 грн). Найдорожче в меню – асорті шашлику: за 1000-1300 г страви попросять 80-100 ларі (690-860 грн). 

Центральний базар «Boni»
Центральний базар «Boni»

Обов’язкове місце для відвідування в Батумі – центральний базар «Boni». Сюди варто прийти, щоб відчути національний колорит та побачити нетуристичну Грузію, зануритися в атмосферу міста і недорого прикупити смачного й автентичного. Продавці один поперед одного пропонують ароматні спеції, чурчхелу (горіхи у виноградному соку, 2-2,5 ларі за штуку – 17-21 грн), сушену хурму (10 ларі або 86 грн), пастилу (всього 2 ларі – 17 грн), каштановий мед (10 ларі за півлітра) та море чудових фруктів. Можна придбати тут і магнітики – це недорого: віддадуть за 3-5 ларі (25-43 грн). У туристичних місцях вони обійдуться дещо дорожче. 

Ціни на житло теж наразі доволі демократичні – двокімнатні апартаменти у центрі Батумі зі сніданком коштують від 174 ларі (1500 грн) за ніч, і чим далі від центру, тим житло дешевше (можна знайти і за 1000 грн за добу). А віддаленість від міста – не завжди недолік.

«Для відпочинку з дітьми рекомендуємо Кобулеті, де чудове поєднання соснового лісу і чистого моря, а до Батумі звідти – 20-30 хвилин, – радить Анастасія Ляхоцька. – Підійде й Кваріаті, де на пляжах більш дрібна галька і загалом спокійний відпочинок. До Батумі – всього 15-20 хвилин». Саме місто, за словами експертки Join UP!, найкраще підходить для молоді, яка мало спить і насолоджується нічним і денним відпочинком. «Але й дітям там є чим зайнятися – на набережній дуже багато атракціонів для дітей, спортивних майданчиків», – зауважує Анастасія.

Якщо ж ви втомились обирати готель, читати відгуки і шукати прийнятні ціни, то про це вже подбали. У світі зараз дуже популярний формат коротких подорожей на 2-3 дні – CityBreak, і з України його вже теж можна придбати (доступний у авіакомпанії SkyUp). Це коли разом із квитком на сайті авіакомпанії одразу пакетом бронюєш готель. Виходить в один клік і за адекватну ціну. Готелів зазвичай пропонують кілька і про вигоди кожного можна коротко прочитати – в історичному місці він, з унікальним краєвидом чи історією. І так без зайвої мороки маєш флеш-відпустку в Батумі на кілька днів.

Пакетні тури до пляжних готелів цього року теж в Україні продають. Ціни на тижневий відпочинок у трьохзірковому готелі на двох на початку липня на сайтах, що пропонують онлайн пошук та бронювання турів – від 665 доларів (без харчування, зі сніданком – від 682). 

ТАКИЙ ЯСКРАВИЙ БАТУМІ

Українці чимало чули про чудові перетворення на курортах Грузії: час перевірити, наскільки там гарно, на собі. 

Приморський парк Батумі
Приморський парк Батумі

Прогулянку треба починати зі спокійного вдень та миготливого увечері Парку Чудес («Miracle Park»), що на набережній Батумі. У пізній час він засліплює своїми численними вогниками. Зрозуміло, навіщо тут 55-метрове колесо огляду: згори ошатний парк виглядає ще казковіше. Квиток – усього 5 ларі (43 грн).

Оглядове колесо
Оглядове колесо

Поруч не менш цікава Алфавітна Вежа – пам’ятник грузинському алфавіту висотою в 130 м. Ще один оглядовий майданчик, на який можна підійнятись на ліфті (вхід – 10 ларі або 86 грн). Якщо на колесі ми тільки милуємось красою, то на вершині вежі доповнюємо її враженнями від відвідин панорамного ресторану з національною кухнею. 

Батумський маяк і Алфавітна Вежа
Батумський маяк і Алфавітна Вежа

А ще неподалік є Батумський маяк, який раніше стояв на березі моря. Всього 20 м висоти, але – цікавий символ портового міста. 

Статуї закоханих Алі та Ніно
Статуї закоханих Алі та Ніно

Ще ніхто не оминув два інших символи Батумі – статуї закоханих Алі та Ніно, які постійно то розходяться, то наближаються, і тільки раз на 10 хвилин стають одним цілим. Про історію їхнього трагічного кохання можна прочитати у книзі Курбана Саїда – це справжня середньовічна мелодрама. Менш романтично та більш життєрадісно виглядає інша «візитівка» Батумі – Дельфін з пальмовою гілкою. Пальмова гілка – то своєрідна парасоля, ніби нагадування, що у вологому субтропічному кліматі дощ може розпочатись хоч би й серед сонячного дня. А дельфінів навіть сьогодні частенько ще можна побачити просто з узбережжя.

Дім-Лускунчик
Дім-Лускунчик

Особлива принада міста – Приморський парк Батумі, місце для релаксу серед бамбукового гаю, кольорових музичних фонтанів та вольєрів з пеліканами, павичами та іншими пернатими. Досить знаменитими інста-місцями стали площа «Пьяцца» – культурний та розважальний центр, виконаний у венеціанському стилі, та канатна дорога (квиток коштує 30 ларі, це 260 грн), з якої відкриваються чудові види на Чорне море та гори. Взагалі місто повне сюрпризів – то дім-Лускунчик трапиться (очі замінили круглі вікна на фасаді, ніс – стічна труба, рот – балкон, брови – аплікації на стінах, а знаменитий головний убір – нахилений дах), то неймовірний фонтан Нептуна поблизу Драматичного театру імені Іллі Чавчавадзе несподівано постане, то у колоритні грузинські дворики ноги заведуть. 

Дельфін з пальмовою гілкою
Дельфін з пальмовою гілкою

«Розглядати відпочинок в Грузії на узбережжі рекомендуємо не лише як пляжний – обов’язково треба виділити кілька днів і відвідати екскурсійні програми, або самостійно поїхати вглиб Аджарських гір, побачити водоспади, долини, ліси, гори вкриті снігом, відчути грузинську гостинність, спробувати вино, національні страви, побачити грузинські танці й почути знамените грузинське багатоголосся», – радить Анастасія Ляхоцька.

ЯК ДІСТАТИСЯ: БЕЗ МАСОК ТА ПРЯМИМ РЕЙСОМ 

Щоб перетнути кордон Грузії, з 1 березня необхідно діяти за таким алгоритмом: пред’явити документ, що підтверджує повний курс вакцинації (дві дози, одна доза у разі щеплення вакциною Johnson&Johnson) проти COVID-19. Або ж за 72 години до вильоту необхідно зробити ПЛР-тест, а негативний результат англійською необхідно обов’язково забрати в лабораторії з мокрою печаткою. Водночас попередньо треба неодмінно заповнити спеціальну форму спрощеного в'їзду до Грузії.

На третій день перебування у країні слід пройти ще одне ПЛР-тестування (вакцинованим туристам тест не потрібно робити). Вартість у місцевих лабораторіях – від 30 доларів. Інформація про результати тесту буде направлена на електронну пошту протягом доби. Або ж можна скористатися послугою туроператора – він організує тестування просто в готелі й лабораторій самому шукати не треба. Ціни на тест – від 23 доларів, а до більшості готелів працівник лабораторії приїжджає самостійно. Результати так само приходять на електронну скриньку. Для отримання їх оригіналу необхідно звернутись до свого гіда. При бронюванні визначених готелів, ПЛР-тестування в Грузії – безкоштовне. Зручно! Якщо коронавірусу не виявлять, мандруємо далі.

Є й приємні новини: з 22 червня носіння маски на відкритому повітрі більше не є обов'язковим, а обмеження на пересування в нічний час зняли з 1 липня. Ресторани і кафе в Грузії прийматимуть відвідувачів аж до півночі. Та про всяк випадок – перед купівлею квитків та вильотом рекомендуємо перевірити актуальні правила в’їзду в країну на сайті МЗС.

Дістатись до Батумі з України літаком нескладно. За даними метапошуковиків, перельоти з Києва пропонують одразу кілька авіакомпаній (прямі й з пересадкою): SkyUp, Turkish Airlines, Bees Airline, Pegasus Airlines, WINDROSE, LOT Polish Airlines, El Al Israel Airlines, Lufthansa, МАУ. Щоправда, більшість варіантів – комбінації кількох рейсів, що обійдуться недешево. Так, турецькі авіалінії доставлять до Батумі через зупинки в Анкарі й Стамбулі або Даламані й Стамбулі мінімум за $242. WINDROSE приблизно за ту ж ціну виконає рейс до Батумі зі Львова. Зручніше, звісно, подорожувати прямим рейсом – це займе трохи більш як 2 години. Такі рейси з Києва здійснюють SkyUp, Bees Airline та МАУ. Так, наразі переліт в один бік на початку липня від SkyUp чи МАУ коштує від $86-87, Bees Airline пропонує квитки мінімум за $99. Рейсами SkyUp можна вилетіти до Батумі ще з 4 міст України – Запоріжжя, Одеси, Харкова, Львова. З них можна планувати виліт до столиці Аджарії двічі на тиждень. Ціна квитка з Одеси стартує від $103, з Харкова – від $91, переліт із Запоріжжя в липні обійдеться мінімум у $104, зі Львова – у $106. Також польотна програма на поточний сезон до Батумі з Києва, Харкова та Одеси заявлена ще від однієї української компанії – YanAir, але наразі опція бронювання на сайті перевізника недоступна з невідомих причин.

Ірина Яковенко, Київ–Батумі

Фото автора 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-