На Хортиці відновлять аварійну будівлю Музею історії запорозького козацтва

На Хортиці відновлять аварійну будівлю Музею історії запорозького козацтва

Фото
Укрінформ
Розташований на острові Хортиця Музей історії запорозького козацтва, який перебуває в аварійному стані, відновлять у межах програми “Велике будівництво”.

Про це сьогодні, 8 квітня, під час виїзної наради сказав голова Запорізької ОДА Олександр Старух, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Музей відкрили 1983 року. Споруда дуже складна, побудована на трьох фундаментах. Під час введення будівлі в експлуатацію виявили понад 70 недоліків. Через них будівля й досі залишається проблемною. Дах музею – він же оглядовий майданчик – має дві величезні тріщини, спеціалісти зафіксували також просідання фундаменту.

“Ми маємо аварійну будівлю, яка потребує принципової та глобальної реконструкції. Музей – це не стільки будівля, скільки зміст. Зазначу, що музей не перестав існувати, він "живе" в 7 експозиціях на Запорозькій Січі, у виставковій залі музею “Місто за порогами”, у виїзних виставках, але власне сама будівля музею, оглядовий майданчик потребують серйозної реконструкції”, – сказав директор Національного заповідника “Хортиця” Максим Остапенко.

На Хортиці відновлять аварійну будівлю Музею історії запорозького козацтва / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

За його словами, на момент введення в експлуатацію музей був розрахований на 30-40 тисяч відвідувачів на рік, але, за даними 2012 року, заповідник (зокрема, історико-культурний комплекс “Запорозька Січ”, Музей історії запорозького козацтва) відвідало 250 тисяч людей. У 2015 році інститут будівельних конструкцій надав висновок, що будівля аварійна і не може використовуватися для відвідувачів і експозицій. Ба більше, з фасаду будівлі впала велика гранітна плита, за три хвилини до того, як до приміщення музею зайшла на екскурсію група дітей. Тож у 2015 році заклад зачинили.

“Музей без повноцінних зручностей не може існувати. Хортиця має бути безбар’єрною. В межах програми Президента “Велика реставрація” ми маємо змінити ситуацію”, – додав Остапенко.

Голова Запорізької ОДА назвав Хортицю “серединою України”, зазначивши, що і острів, і музей треба привести до належного стану.

Читайте також: Туристичні об’єкти Хортиці стали доступні за єдиним квитком

“Якщо ми почнемо розбиратися у тому, хто винен, що так сталося, ми погрузнемо в розслідуваннях. У Хортиці має з’явитися нова історія. Ми ініціюємо національну дискусію на тему, якою має бути Хортиця. До обговорення мають бути залучені фахівці, можливо, і міжнародні. Відновлення музею в галузі культури – це як побудова мосту в галузі транспортного сполучення. Хортиця має перетворитися на “магніт”, – сказав Старух.

Зараз є розуміння того, у який спосіб має бути оновлено споруду музею для подальшої експлуатації. Потрібно розробити проєкт реконструкції, вартість якої може сягати від 40 до 200 млн грн.

Як повідомлялося, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час поїздки до Запоріжжя заявив, що у 2021 році частиною національного проєкту "Велике будівництво" стане відновлення 100 культурних об’єктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-